Poznaj lecznicze właściwości 5 smaków

 In odżywianie, zdrowie
S

pożywając na co dzień różne posiłki, o różnych smakach, używając różnych ziół do ich przyprawiania, nie zastanawiamy się jakie one posiadają właściwości lecznicze. Nie zadajemy sobie pytania czy mogą nam pomóc, czy zaszkodzić, szczególnie używane w nadmiarze.

Dziś chcę podzielić się z Tobą bezcenną wiedzą, dzięki której dowiesz się, jak terapeutycznie wykorzystać smaki znanych i używanych co dzień produktów czy przypraw.
Dowiesz się, których smaków nie powinieneś nadużywać, a które będą dla Ciebie właściwe.

W diecie zdrowej osoby, smaki powinny być zrównoważone z lekką przewagą smaku słodkiego i nie o słodycze tu chodzi 

SMAK SŁODKI

Słodkie pożywienie energetyzuje i rozluźnia ciało, nerwy i mózg. Będzie przydatne dla osób szczupłych, osłabionych, wychłodzonych.
Smak ten wnika do śledziony/trzustki automatycznie ją wzmacniając. Będzie również odpowiedni dla wątroby, gdyż złagodzi jej agresywne emocje, takie jak gniew czy niecierpliwość. Wpływa bardzo dobrze na osoby agresywne i jest tradycyjnie stosowany do nagłych ataków wątrobowych.

Jakie produkty są smaku słodkiego?

Zboża, warzywa, (marchew, kapusta,burak, słodki ziemniak, dynia, bakłażan, ogórki), pieczarki, rośliny strączkowe, słodki ryż, nasiona słonecznika, orzechy włoskie, kasztany jadalne, migdały, czereśnie, figi, sezam, daktyle, figi, morele. Większość nabiału i produktów pochodzenia zwierzęcego również uważa się za pokarmy o smaku słodkim. Te ostatnie mogą być przydatne w przypadku krańcowych niedoborów i osłabienia.

Kto powinien unikać smaku słodkiego?

Osoby z nadwagą, spowolnione, z nadmiarem śluzu w organizmie. Nadmierne jedzenie smaku smaku słodkiego osłabia nerki i śledzionę, osłabia też kości i powoduje wypadanie włosów. Przeciwwskazaniem do smaku słodkiego są również obrzęki i guzy.

SMAK OSTRY

Pobudzi nasze trawienie, rozproszy nagromadzony śluz, zapewni ochronę przed stanami zapalnymi jak np. przeziębienie. Smak ostry wnika do płuc i oczyszcza je ze śluzu, rozprasza gazy z jelit. Poprawia krążenie krwi i wzmacnia serce. Smak ostry wzmacnia osłabione funkcje wątroby.

Jakie produkty są smaku ostrego?

Mięta, pieprz kayeński, kwiat bzu czarnego, por, czosnek, rumianek – te są stosowane szczególnie do wywołania potów podczas przeziębienia. Niektóre jak np. czosnek, pieprz kajen niszczą i usuwają z organizmu pasożyty.
Ogrzewające przyprawy ostre to: rozmaryn, por, czosnek, goździki, świeże i suszone kłącze imbiru, pieprz czarny, pieprz kajen, chrzan, bazylia, gałka muszkatołowa.
W przypadku odczuwania zimna na co dzień, możesz stosować przez dłuższy czas suszony imbir i cynamon.

Ze smaku ostrego największą korzyść odniosą osoby spowolnione, nadmiernie ociężałe. Niektóre przyprawy o smaku ostrym uspokajają układ nerwowy i poprawiają trawienie. Zaliczamy do nich koper włoski, kminek, koperek, anyż, kolendrę i kmin rzymski.
Osoby z nadwagą mogą stosować smak ostry, ale o naturze ochładzającej, np. mięta pieprzowa, majeranek, kwiat bzu czarnego, pieprz biały, rzodkiew.

SMAK SŁONY

Ma naturę ochładzającą, zmiękcza guzy i zesztywnienia, poprawia trawienie, odtruwa organizm, może działać przeczyszczająco na jelita.
W przypadku guzów np. stwardniałych węzłów limfatycznych, stwardnień mięśni, możemy zwiększyć ilość smaku słonego by je zmiękczyć. Sól z powodzeniem możemy stosować wewnętrznie na zaparcia, na bóle brzucha, a zewnętrznie na większość wyprysków skórnych, czy na ból gardła w postaci płukanki z gorąca wodą.

Sól przeciwdziała gromadzeniu się toksyn w ciele i jest środkiem poprawiającym apetyt. Smak słony jest odpowiedni dla śledziony i trzustki, gdyż poprawia funkcje trawienne. Sól wzmacnia też osłabione serce i umysł oraz zwiększa zdolność umysłu do skupienia.

Stosowanie soli musi być znacznie ograniczone przez osoby z nadwagą, obrzękami i osoby z nadciśnieniem tętniczym krwi. Wyjątek stanowią wodorosty (kelp, kombu, morszczyn, dulse), które zawierają jod przyspieszający metabolizm. Sól nie jest wskazana dla osób agresywnych.

SMAK KWAŚNY

Ma on naturę ochładzającą. Najpopularniejsze produkty kwaśne to cytryny, kiszona kapusta, owoce głogu i dzikiej róży, ocet, jabłka.
Smak kwaśny stosujemy w leczeniu nietrzymania moczu, nadmiernego pocenia się, krwotoków, rozwolnienia oraz obwisłych tkanek, łącznie ze zwiotczałą skórą.
Jest on bardzo korzystny dla naszej wątroby, gdzie przeciwdziała skutkom spożycia ciężkiego i tłustego pożywienia, działając jak rozpuszczalnik i rozkładając tłuszcze i białka.

Smaku kwaśnego oszczędnie powinny używać osoby z wilgocią, ociężałością ciała i umysłu, zaparciami i skurczami oraz osoby z chorobami ścięgien i więzadeł.

SMAK GORZKI

Ma naturę ochładzającą, działanie przeciwgorączkowe i skutecznie wyprowadza wilgoć z naszego organizmu. Niektóre gorzkie pokarmy mają właściwości przeczyszczające.

Jest on pomocy w leczeniu stanów zapalnych, oczyszcza naczynia krwionośne ze śluzowatych złogów cholesterolu i tłuszczów, zmniejsza też ciśnienie krwi. Bardzo dobre lecznicze działanie ma seler naciowy.

Gorzkie pokarmy i zioła osuszają wilgoć w organizmie, niszczą pasożyty, śluz, likwidują opuchlizny, wypryski skórne, ropnie, narośle, guzy torbiele i otyłość.

Dla kogo będzie dobry smak gorzki? Dla osób krzepkich, ekstrawertycznych, z grubym nalotem na języku, donośnym głosem, zaczerwienioną twarzą.
Ze smaku gorzkiego skorzystają osoby spowolnione, ospałe ale także przegrzane i agresywne.

Smak gorzki nie jest wskazany dla osób osłabionych, szczupłych i nerwowych.

Najlepsze zioła i produkty o smaku gorzkim to:
korzeń lub liście mniszka lekarskiego, korzeń bądź liście łopianu, krwawnik, rumianek, chmiel, kozłek lekarski, gorzkie produkty: sałata rzymska, żyto.

Wybieraj to co dla Ciebie najlepsze 

Leave a Comment

0