Żołądek – proste sposoby na jego dolegliwości

 In odżywianie, zdrowie
D

ziś moi Drodzy chciałabym się podzielić z Wami kilkoma informacjami na temat dolegliwości związanych z żołądkiem. Jak je samemu zdiagnozować u siebie na podstawie występujących różnych objawów i jak sobie z nimi radzić za pomocą głównie diety. Powiem Wam też, jakiego typu osobowości najczęściej doświadczają tego typu problemów. Bo tu nie tylko o kwestie żywieniowe chodzi, zresztą jak w każdej chorobie, której doświadczają dzisiaj ludzie.

W dużym skrócie, żołądek reguluje funkcję trawienia – otrzymuje pokarm, wchłania go i przetwarza, po czym przekazuje śledzionie czystą energię pokarmową do dalszej dystrybucji w naszym ciele. Śledziona następnie przekształca tę energię w surowy materiał dla krwi. Jeśli żołądek nie otrzyma i nie strawi pożywienia, śledziona nie przekształci go i nie przetransportuje jego esencji. Funkcje żołądka i śledziony są ze sobą ściśle powiązane.

Dysharmonia w żołądku, która dotyczy również nierównowagi ph (równowagi kwasowej) stanowi tak na prawdę podstawową przyczynę wszystkich chorób. Bo to jakość naszego pożywienia wpływa na jakość całego naszego życia. Jeśli dostarczymy do naszego organizmu kiepskiego paliwa, to odbije się to negatywnie na wszystkich naszych narządach, które zaczną po prostu źle funkcjonować.

Takie dolegliwości jak: nieżyt żołądka, choroba Crohna, wrzody, refluks, niestrawność, zgaga, wrzody, wzdęcia, zespół jelita drażliwego związane są z funkcjonowaniem naszego układu trawiennego. Leczenie medyczne w tych i wielu innych przypadkach jest skierowane na objawy, a nie, niestety, na podstawową przyczynę problemu.
Naukowcy twierdzą, że np. do powstawania wrzodów żołądka przyczynia się zbyt duże namnożenie Helicobacter pylori – bakterii, która z natury występuje w żołądku. Ważne aby wiedzieć, że to namnażanie bakterii ma miejsce częściej u osób o wzmożonym poczuciu lęku, co może wywołać nadmierną, nieprawidłową reakcję systemu odpornościowego w przewodzie pokarmowym, ułatwiając bakteriom przenikanie przez śluzówkę żołądka i jelit. Badania wykazały, że osoby, które muszą na co dzień zmagać się z podwyższonym poziomem stresu, częściej zapadają na chorobę wrzodową żołądka. Ludzie, którzy kochają siebie i otaczający świat nie mają wrzodów.

Jeśli więc masz problemy z układem trawiennym, a szczególnie z dolegliwościami żołądka, zanim przejdę do zaleceń dietetycznych, spróbuj sobie w pierwszej kolejności odpowiedzieć na kilka poniższych pytań. Bardzo często w nich, a właściwie w odpowiedziach na te pytania, jest już rozwiązanie większości problemów:

1. Jaki masz apetyt na życie? Czy potrafisz na prawdę rozkoszować się życiem? Smakować każdy jego przejaw?

2. Czy wiele rzeczy doprowadza Cię do obrzydzenia i niechęci?

3. Jak bardzo jesteś otwarty na nowe sytuacje w swoim życiu?

4. Czy jesteś zdolny zaakceptować wszystkie wydarzenia w Twoim życiu, czy jednak czegoś, kogoś nie możesz strawić?

5. Czy jesteś skupiony na zdobywaniu i gromadzeniu coraz więcej i więcej bez umiaru?

6. Czy Twój ciągły głód zdobywania i gromadzenia nie bierze się przypadkiem z poczucia niskiej wartości i chęci zapełnienia jakiejś pustki w Twoim życiu?

7. Czy może za dużo pracujesz, za dużo się bawisz, żyjesz na zbyt wysokich obrotach, które zagrażają Twojemu życiu?

8. Czy codzienne problemy wywołują w Tobie strach, trwogę, irytację, niechęć czy rozdrażnienie?

9. Czy mierzysz się i potrafisz rozwiązać określone problemy jakie stawia przed Tobą życie? Czy raczej stajesz się skwaśniały – zarówno fizycznie jak i psychicznie i ze wszystkich sił starasz się uwolnić od tego problemu?

10. Czy masz skłonność do perfekcjonizmu, który wywołuje u Ciebie ciągłe poczucie niezadowolenia z siebie, uczucie, że nie jesteś wystarczająco dobry w tym co robisz, bądź jaki jesteś dla innych – bliskich lub w miejscu pracy?

11. Czy musisz ciągle komuś coś udowadniać? Bliskim, w rodzinie, w pracy, ale i też samemu sobie? Bojąc się okazać swoją słabość?

12. Czy wciąż musisz kontrolować siebie i innych ludzi?

13. Czy masz poczucie lęku, że z różnymi rzeczami nie możesz zdążyć na czas?

To tylko kilka pytań, gdzie odpowiedzi pozwolą stwierdzić potencjalne skłonności do chorób z układem trawiennym.
Jeśli już jednak się pojawiły, polecam poniższe zalecenia w zależności od występujących objawów. Gwarantuję, że pomogą.

NADMIAR ZIMNA W ŻOŁĄDKU

Przyczyny: najczęściej błędy żywieniowe, nadmiar lodów, wypicie nadmiaru zimnych napojów, nadmiar nabiału. Duża ilość sałat latem.
Z racji tego, że dzieci konstytucyjnie rodzą się z zimnym żołądkiem to u nich trzeba szczególnie dbać o ciepłe posiłki i nie podawać zimnych potraw.

Objawy: ból ostry, ściskający żołądka, może się pojawić objaw nadmiaru śliny w ustach, chęć zwymiotowania, śliną, a nie treścią pokarmową. Po zjedzeniu pojawia się objaw odbijania. Te objawy mogą się nasilać po zimnych posiłkach. Mogą się pojawić nudności. Może się też pojawić zapalenie błony śluzowej żołądka, zgaga, objawy się pogorszą po zimnym jedzeniu.

Unikać należy: zimnych, ochładzających produktów, zimnej wody mineralnej, unikać słodyczy, produktów mlecznych, unikać sałat, pomidorów, ogórków. Unikać produktów sojowych i mleka sojowego.

Zalecane: gotowane pożywienie, przyprawy rozgrzewające, ze zbóż kasza gryczana i owies, słodki ryż,
warzywa tylko gotowane, pieczone, orzechy podprażone, długo gotowane zupy na mięsie z dodatkiem cebuli, z mięs dobra będzie wołowina, cielęcina, ryby, zupy rybne, owoce morza, zalecane goździki, wskazany mocny alkohol, nalewki z kminkiem, anyżówka, sake podgrzewane. Posiłki należy zaczynać od czegoś ciepłego i kończyć czymś ciepłym – ciepła zupa, herbata ziołowa. Należy się wystrzegać słodkich deserów.

NADMIAR OGNIA W ŻOŁĄDKU

Przyczyny: błędy dietetyczne jak: nadmiar ostrych przypraw, ostrego pożywienia, nadmiar alkoholu, nadużywanie wysoko% alkoholi, nadużywanie mięsa mocno przyprawionego, tłustego, kombinacja ostro przyprawionego mięsa i alkoholu. Palacze mają problem z ogniem żołądka.
Problemy emocjonalne: ciągły stres, brak czasu, poczucie presji, nadmiar obowiązków, nadmierne martwienie się cały czas, gniew, złość.
W tych wszystkich przyczynach będzie zawsze silny wilczy głód, ciągła potrzeba jedzenia. Krwawienie z dziąseł to też ogień żołądka.

Objawy: pieczenie w żołądku, duże pragnienie, potrzeba picia zimnych napojów, nieprzyjemne zapach z ust, niechęć do jedzenia ciepłych posiłków, szczególnie zup. Objawy pogarszają się po ostrych potrawach, wypiciu alkoholu. Objawy są wyraźne 7-9 rano, mogą się pojawiać nudności, po posiłkach mogą się pojawić bóle głowy w obszarze czołowym, bóle zębów.

Unikać: uważamy ze smakiem ostrym, słonym i kwaśnym, unikać kawy, czosnku, cebuli, szczypiorku, unikamy octu, sałatę doprawiamy jogurtem. Mięsa unikać na jakiś czas wyeliminować, szczególnie unikać owoców morza, kwaśnych owoców cytrusowych, kiszonej kapusty i ogórków, kiwi, unikać wina i mocnych alkoholi, chleba na zakwasie.

Zalecane: zboża takie jak ryż, pszenica, kukurydza, kasza jaglana, warzywa: kabaczki, cukinie, bakłażany, pomidory, ogórki, szpinak, buraki, grzyby, ziemniaki, kiełki soi, wskazane salaty i surówki, surówki z kapusty pekińskiej, owoce tylko słodkie, unikać kwaśnych. Owoce gotowane z dodatkiem miodu, produkty sojowe i tofu, rośliny strączkowe, bardzo dobry będzie rumianek, soki warzywne, można zrobić krótką kurację sokami.

NIEDOBÓR JIN ŻOŁĄDKA

Poważny stan, w którym zachodzi zaburzenie produkcji płynów.

Przyczyny: główna przyczyną jest problem z nadmiarem ognia żołądka (patrz wyżej) przez długi czas, błędy żywieniowe: ostre rzeczy, za dużo alkoholu u ludzi z nałogami, nałogowi palacze, u osób, które mają chroniczne zapalenie błony śluzowej żołądka, przewlekłe choroby powodujące biegunki i wymioty.

Objawy: wilczy głód, ciągły, w mniejszej ilości lecz bardzo często. Typowa jest suchość w ustach, ciągła potrzeba popijania, nawilżania, odruchy wymiotne, zaparcia, suche stolce. Duże pragnienie, ale w niewielkiej ilości, czerwone usta popękane, suche, niedobór jin zauważa się popołudniami, rumieńce na twarzy. Osoby szczupłe z niedowagą, język czerwony bez nalotu.

Unikać: mocnych alkoholi, wina, octu, kawy, herbaty, przypraw aromatycznych takich jak: tymianek, rozmaryn, majeranek w niewielkiej ilości, owoców cytrusowych, baraniny, owoców morza, unikać ryb, cebuli i czosnku.

Zalecane : zboża: pszenica, kukurydza, żyto, orzechy, ziarna słonecznika, sezam, potrawy gotowane w szybkowarze, ziemniaki, ryż gotowany, gotowane z sezamem kasztany jadalne, ryż z kasztanami, pszenica gotowana, pszenica z czarną soją, łączone wszystko z warzywami, pomidory, ogórki, surówki, sałata blanszowana delikatnie przyprawiona. Owoce: gotowane z dodatkiem daktyli, rodzynki, miód, banany, produkty mleczne, jogurt i biały ser połączony ze smakiem słodkim, rośliny strączkowe, czarna soja, wskazane mięso gotowane w zupie. Połączenie cielęciny z tofu w zupie, połączenie mięsa z grzybami, RUMIANEK JEST NAZYWANY KRÓLEM OD ŻOŁĄDKA. Chinach nazywa się ambasadorem. W smaku nieco gorzki, aromatyczny i słodki, termicznie zimny, oddziałuje na żołądek i serce. W przypadku wrzodów żołądka, przy zapaleniu dwunastnicy, błony śluzowej żołądka, bólach głowy, przy zapaleniu nerwu trójdzielnego. Przy bólach zębów, u dzieci i dorosłych, korzystny w problemach z bezsennością, korzystny w okresie menopauzy, dobry przy problemach z oczami i problemach skórnych.

PRZYKŁADY WARZYW JIN, które wzmocnią Jin żołądka

Bakłażan – ochładzający, słodki w smaku, oddziałuje na żołądek, śledzionę i jelito grube. Działanie: usuwa gorąco i gorącą wilgoć z przewodu pokarmowego, poprawia krążenie krwi, potrafi minimalizować obrzęki. Wskazany jest: przy zaparciach, przy problemach z suchą skórą, przy zwapnieniach naczyń krwionośnych, przy problemach z owrzodzeniem skóry, przy zapaleniu piersi, u matek karmiących. Wskazany przy pęknięciu brodawek sutkowych, przy krwawiących hemoroidach. Przeciwdziała złemu cholesterolowi we krwi. Nie należy jednak go nadużywać.
Seler – ochładzający, działa na żołądek i wątrobę, rozluźnia wątrobę, wskazany przy nadciśnieniu tętniczym, zawrotach głowy.

Pomidor: ochładzający, w smaku słodki i kwaśny, oddziałuje na żołądek, wątrobę, nawilżają jelito grube, uspokaja nadmiar wątroby, pobudza produkcję płynów, przez co łagodzi pragnienie. Wzmacnia żołądek, poprawia tranzyt treści pokarmowej, dobry przy zapaleniu spojówek, nadmiarze ognia w żołądku, przy bólach gardła, przy trzaskających stawach. Pomidory nie wskazane przy reumatyzmie.

ZASTÓJ Qi ŻOŁĄDKA

Jest to stan nadmiaru, najczęściej ostry, po przejedzeniu, po zjedzeniu niekorzystnych pokarmów – święta, wesela, wielkie imprezy.

Przyczyny: stan chroniczny, przy notorycznym złym odżywianiu, jedzenie podczas stresu, kłótni, stres egzaminacyjny.

Objawy: ucisk w nadbrzuszu, uczucie pełności, przepełnienia, gazy, odbijanie, czkawka, zaburzenia Qi żołądka. Skrajnie nudności i wymioty. Czasami wypróżnienie lub wymioty mogą przynieść ulgę, nieprzyjemny zapach z ust.

Zalecane: mięta, czarna herbata gorzka, świeży imbir, pieprzówka, kminkówka, imbirówka.

Temat nie wyczerpany, chociaż i tak mam świadomość, że post długi  Nie da się inaczej, jeśli ma być przydatny i z tą myślą piszę dla Was i dzielę się tą wiedzą. Jeśli Tobie się nie przyda, bo jesteś zdrów jak ryba  podziel się z innymi, niech nie idzie na marne i służy innym. Za co bardzo dziękuję 

Pozdrawiam Was serdecznie

Leave a Comment

0