Wstęp – właściwości lecznicze grzybów

Reishi nagłówek

Z grzybami i ich stosowaniem w leczeniu chorób jest bardzo ciekawa sytuacja. Wiemy, że są to organizmy pasożytnicze i bardzo szybko rosnące, co sprawia, że przypominają one tymi swoimi właściwościami raka. Dlatego też początkowo sceptycznie podchodzono do ich leczniczych właściwości. Okazało się jednak, że to ich podobieństwo stało się bardzo przydatne w leczeniu chorób nowotworowych. Wszystko to za sprawą między innymi germanu – pierwiastka o silnych właściwościach utleniających oraz wielocukrów wykazujących właściwości przeciwnowotworowe.
German wspiera działanie tlenu w ciele, a suplementy zawierające german są powszechnie stosowane w leczeniu chorób nowotworowych i wzmacniania odporności.
Grzyby neutralizują toksyczne pozostałości gromadzące się w organizmie na skutek jedzenia mięsa. Grzyby od wieków stosowane są w medycynie wschodu i na szczęście coraz częściej wykorzystuje się je na zachodzie. Chińscy lekarze nawet popularnym pieczarkom przypisywali właściwości przeciwnowotworowe. Jednak najlepszym źródłem tego pierwiastka są produkty naturalne. Grzyby shiitake, reishi, maitake, pieczarki, ale też czosnek, nierafinowany sok z aloesu, zioło suma, chlorella oraz młody jęczmień.
Reishi, shiitake oraz maitake są najczęściej wykorzystywanymi grzybami w leczeniu nowotworów i innych poważnych zaburzeń odporności. Czarny grzyb natomiast jest skuteczny w rozpuszczaniu mięśniaków i innych guzów macicy.
W kilku głównych punktach grzyby:

  • Odtruwają wątrobę i neutralizacją nagromadzone w ciele toksyczne odpady, powstałe na skutek głównie jedzenia mięsa.
  • Uspokajają umysł, co w dzisiejszych czasach jest niezmiernie ważne. Nasz umysł jest wyjątkowo hiperaktywny, bombardowany nadmiarem informacji, których nie jest w stanie przyswoić i przetworzyć, co często skutkuje bólem głowy, rozdrażnieniem, bezsennością. Grzyby według medycyny chińskiej wzmacniają serce i skupiają ducha, integrują myśli, poprawiają zdolność skupienia, zmniejszają nerwowość.
  • Wzmacniają odporność.
  • Usuwają nadmierną wilgoć z organizmu, likwidując jej skutki jak wszelkie infekcje z nią związane, nadwagę i otyłość. Są wskazane szczególnie dla osób krzepkich, energicznych, z zaczerwienioną twarzą, grubym nalotem na języku i obrzękami w ciele.
  • Oczyszczają układ oddechowy z nadmiaru śluzu i wspierają leczenie wszelkich infekcji wirusowych.
  • Usuwają nadmiar cholesterolu i wspierają leczenie miażdżycy.



 

Reishi – krótka charakterystyka


Nazywany boskim grzybem nieśmiertelności. W Japonii nazywany jest Reishi, w Chinach Lingzhi, po łacinie jego nazwa to Ganoderma lucidum. Rośnie głównie na obumarłych lub żywych drzewach i ich pniach, najchętniej na dębach i bukach. W przyrodzie występuje rzadko, dlatego w Azji od lat 70-tych rozwija się hodowla komercyjna, tak duże jest zapotrzebowanie. W takiej hodowli konieczne jest zapewnienie grzybom podłoża takiego jak w naturalnym środowisku, by były one źródłem tych wszystkich czynnych biologicznie substancji. Spełnienie tych warunków sprawia, że grzyby hodowlane są tak pełnowartościowe jak rosnące dziko w przyrodzie. Hodowla ma jeszcze inną zaletę, podczas poszczególnych jej etapów można wykorzystywać na różnych etapach rozwoju grzyba zarodników, dojrzałych grzybów lub grzybni różniących się nieco kompozycją poszczególnych składników. Już 2 tys lat temu Azjaci używali go w leczeniu licznych problemów nie wiedząc jak się nazywa, dlatego nazywano go grzybem nieśmiertelności. Wzmianki na jego temat pochodzą z okresu 25-220 roku naszej ery z książki „Herbarium” Shen Nong Ben Cao Jing.
W świecie zachodnim reishi opisał William Curtis w 1781 roku. Niestety współczesna medycyna ignoruje właściwości lecznicze reishi pomimo że istnieje wiele badań klinicznych potwierdzających jego skuteczność w zabijaniu komórek nowotworowych, wzmacniania układu odporności i przeciwdziałania wielu chorobom cywilizacyjnym.




 

Reishi – lecznicze właściwości


Reishi w leczeniu nowotworów


Jest jednym z najczęściej stosowanych grzybów w problemach onkologicznych. Wzmacnia całe ciało, osłabionych pacjentów stosujących chemio czy radioterapię. Nie tylko pomaga wyeliminować komórki nowotworowe ale pomaga też walczyć z negatywnymi skutkami inwazyjnych terapii stosowanych w konwencjonalnej medycynie. Pobudza układ odpornościowy i aktywuje komórki NK (naturalni zabójcy). Ze wszystkich grzybów reishi najlepiej wzmacnia żywotność całego organizmu, dodaje sił życia. Osoby cierpiące na chorobę nowotworową mogą grzyby zażywać zarówno w ciągu terapii jak i po jej zakończeniu, przez około 2 miesiące.


Reishi na przewlekłe zmęczenie


Na reishi mówi się czasem grzyb damski, gdyż właśnie dla pań jest szczególnie przydatny. Według medycyny chińskiej uzupełnia yin i krew. Kobiety stosujące reishi starzeją się wolniej, taki jest antiaging efekt tego grzyba. Pomaga nie tylko w standardowym zmęczeniu fizycznym ale też umysłowym, kobietom po porodzie.


Reishi dla zdrowia serca


Zgodnie z medycyną chińską reishi odżywia serce i uspokaja ducha. To w sercu zgodnie z jej filozofią zamieszkuje dusza (Shen). Stosuje się go w stanach łagodnej depresji, lęku, ataku paniki, bezsenności. Równowaga emocjonalna zazwyczaj ma swoją przyczynę w sercu (w nadmiarze lub niedoborze) lub w wątrobie. Po czym rozpoznamy czy problem wynika z serca czy z wątroby?
Jeśli z serca, to osoba będzie niespokojna, będą występowały kołatania serca, będzie też spała niespokojnie, będzie blada i umysłowo niezrównoważona. Jeśli natomiast problem będzie miał swoje źródło w wątrobie nie będzie potrafiła się zrelaksować, będzie miała zmienne nastroje, będzie podatna na stres, u kobiet będą pojawiały się objawy związane z PMS przed miesiączką.
Dlatego reishi jest idealnym preparatem na te wszystkie dolegliwości – odżywia krew i yin, harmonizuje psychikę, łagodzi objawy menopauzy (rozdrażnienie, uderzenia gorąca, niestabilność psychiczną, huśtawkę nastrojów i kołatanie serca).


Reishi na wiele innych wskazań


Stosowany jest w:

  • w leczeniu kaszlu, astmy, alergii, rozedmy płuc, przy różnych zakażeniach układu oddechowego,
  • w problemach skórnych,
  • oczyszcza wątrobę (lepiej niż ostropest),
  • może być stosowany w leczeniu cukrzycy typu II,
  • harmonizuje ciśnienie krwi,
  • w leczeniu alergii,
  • w leczeniu choroby zwyrodnieniowej stawów,
  • działa przeciwzapalnie,
  • reguluje cholesterol

Grzyby reishi łączą trzy bardzo ważne funkcje – działają prewencyjnie, ochronnie i terapeutycznie. Podobne właściwości będą mieć maitake, shiitake czy coriolus. Warto zrobić sobie kurację, która wzmocni nasz układ immunologiczny, nasze narządy, doda energii, usunie zmęczenie i poprawi funkcjonowanie całego organizmu.