Wstęp – właściwości lecznicze grzybów
Z grzybami i ich stosowaniem w leczeniu chorób jest bardzo ciekawa sytuacja. Wiemy, że są to
organizmy pasożytnicze i bardzo szybko rosnące, co sprawia, że przypominają one tymi swoimi
właściwościami raka. Dlatego też początkowo sceptycznie podchodzono do ich leczniczych właściwości.
Okazało się jednak, że to ich podobieństwo stało się bardzo przydatne w leczeniu chorób
nowotworowych. Wszystko to za sprawą między innymi germanu – pierwiastka o silnych właściwościach
utleniających oraz wielocukrów wykazujących właściwości przeciwnowotworowe.
German wspiera działanie tlenu w ciele, a suplementy zawierające german są powszechnie stosowane w
leczeniu chorób nowotworowych i wzmacniania odporności.
Grzyby neutralizują toksyczne pozostałości gromadzące się w organizmie na skutek jedzenia mięsa.
Grzyby od wieków stosowane są w medycynie wschodu i na szczęście coraz częściej wykorzystuje się je
na zachodzie. Chińscy lekarze nawet popularnym pieczarkom przypisywali właściwości
przeciwnowotworowe. Jednak najlepszym źródłem tego pierwiastka są produkty naturalne. Grzyby
shiitake, reishi, maitake, pieczarki, ale też czosnek, nierafinowany sok z aloesu, zioło suma, chlorella oraz
młody jęczmień.
Reishi, shiitake oraz maitake są najczęściej wykorzystywanymi grzybami w leczeniu nowotworów i
innych poważnych zaburzeń odporności. Czarny grzyb natomiast jest skuteczny w rozpuszczaniu
mięśniaków i innych guzów macicy.
W kilku głównych punktach grzyby:
- Odtruwają wątrobę i neutralizacją nagromadzone w ciele toksyczne odpady, powstałe na skutek
głównie jedzenia mięsa.
- Uspokajają umysł, co w dzisiejszych czasach jest niezmiernie ważne. Nasz umysł jest wyjątkowo
hiperaktywny, bombardowany nadmiarem informacji, których nie jest w stanie przyswoić i
przetworzyć, co często skutkuje bólem głowy, rozdrażnieniem, bezsennością. Grzyby według
medycyny chińskiej wzmacniają serce i skupiają ducha, integrują myśli, poprawiają zdolność
skupienia, zmniejszają nerwowość.
- Wzmacniają odporność.
- Usuwają nadmierną wilgoć z organizmu, likwidując jej skutki jak wszelkie infekcje z nią
związane, nadwagę i otyłość. Są wskazane szczególnie dla osób krzepkich, energicznych, z
zaczerwienioną twarzą, grubym nalotem na języku i obrzękami w ciele.
- Oczyszczają układ oddechowy z nadmiaru śluzu i wspierają leczenie wszelkich infekcji
wirusowych.
- Usuwają nadmiar cholesterolu i wspierają leczenie miażdżycy.
Reishi – krótka charakterystyka
Nazywany boskim grzybem nieśmiertelności. W Japonii nazywany jest Reishi, w Chinach Lingzhi, po
łacinie jego nazwa to Ganoderma lucidum. Rośnie głównie na obumarłych lub żywych drzewach i ich
pniach, najchętniej na dębach i bukach. W przyrodzie występuje rzadko, dlatego w Azji od lat 70-tych
rozwija się hodowla komercyjna, tak duże jest zapotrzebowanie. W takiej hodowli konieczne jest
zapewnienie grzybom podłoża takiego jak w naturalnym środowisku, by były one źródłem tych
wszystkich czynnych biologicznie substancji. Spełnienie tych warunków sprawia, że grzyby hodowlane
są tak pełnowartościowe jak rosnące dziko w przyrodzie. Hodowla ma jeszcze inną zaletę, podczas
poszczególnych jej etapów można wykorzystywać na różnych etapach rozwoju grzyba zarodników,
dojrzałych grzybów lub grzybni różniących się nieco kompozycją poszczególnych składników. Już 2 tys
lat temu Azjaci używali go w leczeniu licznych problemów nie wiedząc jak się nazywa, dlatego
nazywano go grzybem nieśmiertelności. Wzmianki na jego temat pochodzą z okresu 25-220 roku naszej
ery z książki „Herbarium” Shen Nong Ben Cao Jing.
W świecie zachodnim reishi opisał William Curtis w 1781 roku. Niestety współczesna medycyna ignoruje
właściwości lecznicze reishi pomimo że istnieje wiele badań klinicznych potwierdzających jego
skuteczność w zabijaniu komórek nowotworowych, wzmacniania układu odporności i przeciwdziałania
wielu chorobom cywilizacyjnym.
Reishi – lecznicze właściwości
Reishi w leczeniu nowotworów
Jest jednym z najczęściej stosowanych grzybów w problemach onkologicznych. Wzmacnia całe ciało,
osłabionych pacjentów stosujących chemio czy radioterapię. Nie tylko pomaga wyeliminować komórki
nowotworowe ale pomaga też walczyć z negatywnymi skutkami inwazyjnych terapii stosowanych w
konwencjonalnej medycynie. Pobudza układ odpornościowy i aktywuje komórki NK (naturalni zabójcy).
Ze wszystkich grzybów reishi najlepiej wzmacnia żywotność całego organizmu, dodaje sił życia. Osoby
cierpiące na chorobę nowotworową mogą grzyby zażywać zarówno w ciągu terapii jak i po jej
zakończeniu, przez około 2 miesiące.
Reishi na przewlekłe zmęczenie
Na reishi mówi się czasem grzyb damski, gdyż właśnie dla pań jest szczególnie przydatny. Według
medycyny chińskiej uzupełnia yin i krew. Kobiety stosujące reishi starzeją się wolniej, taki jest antiaging
efekt tego grzyba. Pomaga nie tylko w standardowym zmęczeniu fizycznym ale też umysłowym,
kobietom po porodzie.
Zgodnie z medycyną chińską reishi odżywia serce i uspokaja ducha. To w sercu zgodnie z jej filozofią
zamieszkuje dusza (Shen). Stosuje się go w stanach łagodnej depresji, lęku, ataku paniki, bezsenności.
Równowaga emocjonalna zazwyczaj ma swoją przyczynę w sercu (w nadmiarze lub niedoborze) lub w
wątrobie. Po czym rozpoznamy czy problem wynika z serca czy z wątroby?
Jeśli z serca, to osoba będzie niespokojna, będą występowały kołatania serca, będzie też spała
niespokojnie, będzie blada i umysłowo niezrównoważona. Jeśli natomiast problem będzie miał swoje
źródło w wątrobie nie będzie potrafiła się zrelaksować, będzie miała zmienne nastroje, będzie podatna na
stres, u kobiet będą pojawiały się objawy związane z PMS przed miesiączką.
Dlatego reishi jest idealnym preparatem na te wszystkie dolegliwości – odżywia krew i yin, harmonizuje
psychikę, łagodzi objawy menopauzy (rozdrażnienie, uderzenia gorąca, niestabilność psychiczną,
huśtawkę nastrojów i kołatanie serca).
Reishi na wiele innych wskazań
Stosowany jest w:
- w leczeniu kaszlu, astmy, alergii, rozedmy płuc, przy różnych zakażeniach układu oddechowego,
- w problemach skórnych,
- oczyszcza wątrobę (lepiej niż ostropest),
- może być stosowany w leczeniu cukrzycy typu II,
- harmonizuje ciśnienie krwi,
- w leczeniu alergii,
- w leczeniu choroby zwyrodnieniowej stawów,
- działa przeciwzapalnie,
- reguluje cholesterol
Grzyby reishi łączą trzy bardzo ważne funkcje – działają prewencyjnie, ochronnie i terapeutycznie.
Podobne właściwości będą mieć maitake, shiitake czy coriolus. Warto zrobić sobie kurację, która
wzmocni nasz układ immunologiczny, nasze narządy, doda energii, usunie zmęczenie i poprawi
funkcjonowanie całego organizmu.