Porady

Kleik ryżowy congee
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Zaniedbanie go zarówno w kwestii ilości, jakości jak i pory dnia, wpłynie negatywnie na kolejne godziny naszego funkcjonowania - nasze samopoczucie i poziom energii. Zazwyczaj łapiemy w biegu kanapkę z serem czy...

Tłuszcze, węglowodany, białka – rola w organizmie i normy spożycia
W dobie tak wielu chorób cywilizacyjnych znajomość swojego stanu odżywienia jest niezmiernie ważna i jest ważnym punktem odniesienia do ewentualnych korekt w diecie, czasowej suplementacji czy innych prozdrowotnych działań. Stan odżywienia jest niczym innym jak...

Kolagen – dla zdrowia i urody
Jest to wyjątkowe białko, które obok elastyny, stanowi strukturalną podstawę budowy naszej skóry. Zabezpiecza ją między innymi przed szkodliwym działaniem czynników mechanicznych.Skóra, jak doskonale wiemy, stanowi największy narząd naszego organizmu i jest naturalną...

Woda – co warto wiedzieć o jej spożyciu
Ilość spożywanej wody ma ogromne znaczenie dla zdrowia każdego człowieka, w końcu stanowi ona 2/3 masy całego ciała. Chociaż istnieje teoria, że powinno się spożywać około 2,5 litra wody dziennie, najważniejszą zasadą odnośnie indywidualnego spożycia wody jest...

Kuchnia japońska – 5 produktów w leczeniu wielu chorób, w tym nowotworów
Japonia, to kraj należący do nielicznych na świecie, którego mieszkańcy cieszą się ponadprzeciętnym wskaźnikiem jeśli chodzi o długośż życia oraz bardzo dobrym zdrowiem. Według danych z 2020 roku, mężczyźni żyją tam 81 lat, a kobiety 88. Szczególnym miejscem jest...

Chlorofil – Naturalny lek na wiele chorób
Od niepamiętnych czasów wykorzystywano leczniczą moc zielonych roślin. W czasie choroby pacjent żywiony był wyłącznie różnego rodzaju trawami i zielonymi roślinami bogatymi szczególnie w chlorofil, ale i wiele innych cennych witamin i minerałów. Zieleń, nie tylko ta z...

Sól w diecie – trucizna czy lekarstwo?
Odpowiem wprost, i jedno i drugie. W tym artykule kilka słów o tym kiedy i dla kogo jest szkodliwa, a kiedy używać umiarkowanie, ze względu na jej lecznicze właściwości. Gdyby poszukać w różnych źródłach informacji, bez dwóch zdań, sól została by uznana jako wszelkie...

Lecznicze właściwości 5 smaków
Każdy z nas ma swoją ulubioną kuchnię, jedni chińską inni hinduską czy grecką. Kierujemy się wtedy zazwyczaj jakimiś swoimi ulubionymi smakami. Jedni są amatorami potraw bardziej słonych inni pikantnych. Wszystko zależy od bardzo indywidualnych upodobań. Nie...

Termika produktów i sposoby przygotowywania potraw
Do czasu kiedy nie zapoznałam się bliżej z filozofią wschodu i medycyną chińską nie miałam pojęcia o termice różnych produktów i możliwościach leczniczych z nią związanych. Nie zastanawiałam się bliżej czy jakiś produkt mnie ogrzewa, czy bardziej ochładza, kiedy jakie...

Wzmocnij swój układ odpornosciowy
Układ odpornościowy – to nasza wewnętrzna armia najlepszych żołnierzy, chroniących nasz organizm przed niebezpieczeństwem, dbająca o prawidłowe funkcjonowanie i współpracę wszystkich narządów, wreszcie zapewniająca zdrowie, witalność i długowieczność. To właśnie...