Poria
Grzyb poria obok lukrecji, jest najczęściej stosowanym zielem w ziołolecznictwie chińskim od ponad 2000 lat. Nazywany też podobnie jak reishi grzybem nieśmiertelności.

Spożywa się go dla zdrowia i wzmocnienia całego organizmu, ale też w leczeniu wielu schorzeń, zwłaszcza choroby Alzheimera, raka czy cukrzycy. Poria jest skuteczna w odprowadzaniu nadmiaru wilgoci, leczeniu bezsenności, równoważeniu elektrolitów. Przynosi wiele korzyści w przypadku problemów z trawieniem, bezsennością, depresją, osteoporozą oraz starzeniem się skóry.
Według tradycyjnej medycyny chińskiej ma działanie pobudzające śledzionę i jest stosowany klinicznie w leczeniu niedoboru śledziony z objawami zaburzeń jelitowych, takich jak biegunka, niestrawność, zapalenie błon śluzowych i utrata masy ciała.
DXN Poria S jest opracowany na bazie grzyba Wolfiporia extensa (Poria Cocos) dostępny jest zarówno w postaci kapsułek jak i proszku i nie zawiera żadnych składników syntetycznych, konserwantów, barwników, aromatów ani pestycydów.
- jest uzyskiwany w 100% z grzybni Wolfiporia extensa.
- nie zawiera żadnych sztucznych składników, konserwantów, barwników, aromatów ani pestycydów.
- posiada certyfikat Halal wdany przez malezyjski organ JAKIM.
- wyprodukowany w fabryce, która uzyskała certyfikat Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP).
Poria – działanie i wskazania do stosowania
Poria jest ważnym składnikiem szerokiej gamy chińskich leków patentowych, suplementów diety i żywności funkcjonalnej.
Według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej korzyści z jego stosowania obejmują szerokie spektrum różnych dolegliwości, o których wspomniałam wcześniej – silne działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, przeciwutleniające, immunomodulujące i opóźniające proces starzenia. A oto kilka najważniejszych funkcji zdrowotnych:
- grzyby poria wspomagają układ trawienny (szczególnie śledzionę), a dobrze funkcjonujący układ trawienny jak wiemy jest podstawą zdrowia całego organizmu. Będzie korzystny dla osób cierpiących na wzdęcia, biegunkę, słaby apetyt czy wszelkiego rodzaju inne problemy trawienne,
- poria znana jest ze swoich właściwości moczopędnych dlatego wskazana jest dla osób, u których występują obrzęki, nadmiar patogennej wilgoci, zatrzymanie wody w organizmie czy nadwaga,
- poria wspiera serce i nerki co ma wpływ na dobrostan emocjonalny. Może mieć uspokajający wpływ na umysł, zniwelować stres, niepokój czy bezsenność. W przypadku zaburzeń psychicznych i emocjonalnych pomaga przywrócić równowagę,
- ze względu na dużą zawartość polisacharydów poria wzmacnia system immunologiczny (działa dotleniająco) czyniąc go jeszcze bardziej odpornym na zewnętrzne patogeny (szczególnie w okresie jesienno-zimowym),
- poria jest silnym antyoksydantem,
- współcześnie Tradycyjna Medycyna Chińska stosuje porię w leczeniu przewlekłej schizofrenii, kaszlu, zapalenia jelit, zapalenia wątroby i łysienia plackowatego, nowotworów (trzustki, płuc, piersi, żołądka), osteoporozy.
Poria – dawkowanie
Profil skutków ubocznych Porii jest ogólnie nieznany. Badania kliniczne pokazują, że przyjmowanie porii nawet w dawce 60 g i długotrwałym spożyciu jest bezpieczne i nie ma działań niepożądanych. Istnieją jednak pewne przeciwwskazania: w Farmakopei Chińskiej poria jest przeciwwskazana w przypadku wielomoczu i wypadania układu moczowo- płciowego, należy też unikać go (z powodu braku badań klinicznych) w przypadku ciąży i laktacji.
- w celu wzmocnienia śledziony i żołądka zalecana dawka wynosi od 9 do 18 g na dobę;
- w przypadku obrzęków zalecana dawka wynosi od 30 do 45 g na dobę
- w celach uspokajających lub w leczeniu kołatania serca i bezsenności, zalecana dawka wynosi od 3 do 9 g na dobę.
Kupuj grzyby DXN będąc członkiem klubu DXN. Zaoszczędzisz wtedy minimum 20% wobec ceny rynkowej.
https://eworld.dxn2u.com/s/accreg/pl/821296356
W razie jakichkolwiek pytań czy wątpliwości zawsze możesz do mnie napisać czy zadzwonić.