Chociaż najbardziej popularne są w kuchni azjatyckiej z racji ich występowania, to i w naszym regionie geograficznym zyskują coraz więcej miłośników. Nic dziwnego, są smaczne i są bogatym źródłem wielu witamin i minerałów, m.in. A,B1, B2, B6, witaminy C, jod, żelazo, magnez i wapń. Uważa się, że ich zawartość i bogactwo minerałów i witamin jest 20 krotnie większe niż w warzywach lądowych.
Glony należą do najstarszych i najprostszych organizmów żyjących na ziemi i stanowią bardzo liczną grupę roślin. Znanych jest niemal 50 tys. ich gatunków.
Istnieją badania wykazujące, że glony są bardziej efektywne niż te lądowe rośliny w leczeniu wielu chorób m.in. nowotworowych, nerwowych, endokrynologicznych, artretyzmie, nadciśnieniu, astmie. Wykorzystuje się je również w kosmetyce – pasty do zębów, szampony czy kremy.
Japończycy uważają, że ich smukła i szczupła sylwetka, ładna cera, włosy pełne połysku, skóra pozbawiona zmarszczek, to właśnie zasługa spożywania dużej ilości glonów w różnej postaci w ich codziennej diecie.
Sposobów, na jakie można spożywać glony jest wiele – można na surowo w sałatkach, jako dodatek do zup czy warzyw, wzbogacą swoim smakiem danie z ryżem i rybami, można ich używać do herbatek.
Poznajmy te najważniejsze i najbardziej popularne.
Kombu
KOMBU jest przedstawicielem brunatnych glonów morskich, stosowany najczęściej jak skuteczny środek do leczenia nadciśnienia. Wykorzystuje się go również w kuracjach odchudzających, gdyż ułatwia absorbcję i dystrybucję substancji odżywczych w organizmie, a także oczyszcza jelita ze szkodliwych toksyn. Wywar z kombu zwany w Japonii dashi jest podstawowym składnikiem w ich kuchni.
Kombu zwiększy wartość odżywczą każdej potrawy, dlatego jestem ogromnym zwolennikiem dodawania w niewielkiej ilości do zup czy sosów. I nie chodzi tylko o walory smakowe czy odżywcze, ale głównie lecznicze
Kombu – właściwości lecznicze:
- zmiękcza różnego rodzaju guzy i stwardnienia;
- wzmacnia nerki, działa moczopędnie;
- działa przeciwzakrzepowo;
- reguluje gospodarkę hormonalną, szczególnie dobry dla funkcji tarczycy;
- skuteczny w kaszlu i astmie;
- usuwa przerosty grzybów i drożdżowców;
- stosowany w przypadku problemów z jajnikami i prostatą;
- w cukrzycy;
- do usuwania skrzepów we krwi;
- w leczeniu reumatyzmu;
- w bezpłodności u mężczyzn.
Kombu – środki ostrożności:
- Glony te mają bardzo ochładzającą naturę termiczną, co oznacza, że osoby szczupłe z tendencją do zimna powinny obserwować siebie i swoją reakcję po spożyciu;
- Nie powinny ich stosować kobiety w ciąży;
- Jeśli występują objawy zimna w postaci luźnych i wodnistych stolców i awersja do zimna należy zrezygnować z nich całkowicie.
Nori
NORI to jeden z najbardziej popularnych glonów i najchętniej spożywanych przez cudzoziemców, chociażby pod postacią sushi. Nori znane w postaci cienkich, sprasowanych arkuszy, może mieć również kształt rurek, wachlarzy, jest koloru ciemnego jadeitu. Stanowi bogate źródło białka, duże ilości witaminy A, C, B1, niacyny (Wit. PP)
Nori – lecznicze właściwości:
- zmniejsza poziom cholesterolu;
- pomaga w trawieniu pokarmów, szczególnie potraw smażonych;
- zmiękcza stwardnienia w ciele;
- rozpuszcza śluz w organizmie, szczególnie ten pochodzący z gorąca (żółty i zielony);
- pomaga w problemach z bolesnym oddawaniem moczu;
- obniża ciśnienie krwi.
Nori ma również naturę mocno ochładzającą, w smaku jest słodko-słone.
Wzbogaci pokarmy z ryżem, nadając im wyjątkowy posmak i słoność, idealne do zup, sosów lub po prostu jako posypka w formie przyprawy do wszelkich potraw.
Wakame
WAKAME jest podobne do kombu, zarówno z wyglądu jak i właściwości odżywczych. Ma kolor oliwkowy, bogate w wapń, witaminę C oraz witaminy z grupy B. Sprawdzi się jak pozostałe, jako wyśmienity dodatek do różnego rodzaju potraw. Wakame nadaje się też na samodzielną potrawę, a właściwie przystawkę w postaci sałatki. Wystarczy skropić octem winnym i dodać pokrojony ogórek, posypać sezamem i dodać odrobinę sosu sojowego. Przed sporządzeniem sałatki należy je zalać wrzątkiem i chwilę pomoczyć. Palce lizać!
Wakame ma również smak słony i naturę termiczną bardzo ochładzającą.
Wakame – lecznicze właściwości:
- jest niskokaloryczne (podobnie jak inne glony), dlatego często stosowane jako wsparcie w dietach odchudzających;
- zmiękcza stwardniałe masy w ciele;
- skuteczny w kaszlu z żółtą wydzieliną, gdyż rozpuszcza patogenny śluz;
- dobry dla zdrowia włosów i skóry;
- w Japonii często go stosują kobiety po porodzie dla oczyszczenia krwi.
Hijiki
HIJIKI ze wszystkich pozostałych glonów, jest najbogatszym źródłem wapnia. Stanowią również bogate źródło żelaza, jodu, witaminy B2 i niacyny. Warto wiedzieć przed ich namoczeniem, że potrafią one powiększyć 5-krotnie swoją objętość, potrzebują też nieco dłuższego gotowania niż inne. Z wyglądu przypominają suszoną herbatę w postaci cienkich gałązek.
Mają one również naturę termiczną bardzo wychładzającą i smak słony.
Hijiki – lecznicze właściwości:
- działają moczopędnie;
- rozpuszczają śluz wywołany nadmiarem gorąca (koloru żółtego i zielonego);
- bardzo dobre w oczyszczaniu organizmu z toksyn;
- zmiękczają stwardniałe tkanki i masy w ciele;
- glony te są korzystne w regulowaniu funkcji tarczycy;
- normalizują poziom cukru we krwi;
- budują zęby i kości;
- regulują gospodarkę hormonalną.
Agar-agar
AGAR-AGAR – ma właściwości żelujące, dlatego idealnie nadaje się do galaretek warzywnych lub owocowych. Nie dostarcza żadnych kalorii. W smaku jest słodki i ma naturę bardzo ochładzającą.
Agar-agar – lecznicze właściwości:
- przydatny podczas odchudzania;
- skuteczny w leczeniu hemeroidów;
- pomaga w pozbyciu się toksycznych metali z organizmu;
- likwiduje stany zapalne w obrębie serca i płuc;
- wspomaga trawienie.
Spirulina i chlorella
Te algi stanowią najbogatsze źródło chlorofilu, a ten z kolei ma silne właściwości odmładzające i oczyszczające. Bogate są również w białko, beta-karoten, kwasy nukleinowe,które opóźniają procesy starzenia poprzez wspomaganie odnowy komórek.
Algi te uprawia się w kontrolowanym środowisku, a w sprzedaży znane są w postaci sproszkowanej. Mają one smak słony i termicznie są wychładzające, przy czym chlorella nieco mniej. Chlorella posiada też mniej białka niż spirulina, z kolei ma dwa razy więcej kwasu nukleinowego i chlorofilu.
Spirulina – lecznicze właściwości:
- łagodzi dolegliwości wynikające ze spożycia w nadmiarze białka zwierzęcego. Odpowiednia będzie więc dla osób, które cierpią na cukrzycę, nadwagę, nowotwory, hipoglikemię, artretyzm;
- wspomaga leczenie wątroby uszkodzonej nadmiarem mięsa, alkoholu, używek;
- działa ochronnie na nerki, szczególnie w przypadku osób zażywających leki;
- oczyszcza naczynia krwionośne;
- sprzyja rozwojowi właściwej flory bakteryjnej;
- hamuje rozrost drożdżycy;
- stosowana jako naturalny sposób w anemii, zapaleniu żołądka czy wątroby.
Chorella – lecznicze właściwości:
- pobudza układ odpornościowy;
- pomaga leczyć zaburzenia wynikające z nadmiaru grzybów i wirusów;
- pomaga w leczeniu cukrzycy, hipoglikemii;
- obniża poziom cholesterolu;
- najlepszy efekt uzyskuje się stosując ją w połączeniu ze spiruliną, która ma nieco inny skład i właściwości, w ten sposób uzupełniając się wzajemnie.
Glony
Glony to dla mnie tzw. superfood. Nie wyobrażam sobie moich potraw bez ich dodatku. Przygoda z nimi zaczęła się wiele lat temu i trwa do dziś. Stosuję je regularnie w kuchni, gdzie zastępują mi tradycyjną sól. Dodawane do zup czy sosów nadają wyjątkowy smak i aromat, a przy tym zapobiegają wielu schorzeniom, uzupełniają mikroelementy i witaminy. Szczególnie teraz doceniam je za bogate źródło wapnia, bardzo mi potrzebnego w tym okresie mojego życia.
Hijiki, wakame zawierają 10 razy więcej wapnia niż mleko.
Wakame i kelp zawierają 4 razy więcej żelaza niż np. mięso wołowe.
Kelp i kombu zawierają 100-500 razy więcej jodu niż skorupiaki czy ryby morskie.