Kordyceps - krótka charakterystyka
Znany w medycynie chińskiej jako Dong Chong Xia Cao lub „letnia trawa, zimowy robak”. Najbardziej znanym i najdroższym jest Cordyceps sinensis. Rzadkie połączenie gąsienicy i grzyba. Zgadza się, cordyceps to pasożytniczy grzyb, który zjada żywiciela od środka. Cordyceps sinensis występuje wysoko na płaskowyżu Himalajów i potrafi kosztować ponad 20 000 dolarów za kilogram.
Ze względu na te bardzo specyficzne wymagania wzrostu kordyceps był zarezerwowany dla nielicznych i zamożnych. W starożytnych Chinach kordyceps przygotowywano w pałacu cesarza, nadziewając kaczkę grzybem i piecząc ją na ogniu..Uważa się, że odżywia on Yin, Yang i Jing nerek, a wszystkie one są ważne np. dla zdrowych funkcji seksualnych. Odżywia również energię Qi Płuc, przez co jest doskonałym tonikiem przy chronicznym zmęczeniu i dla osób o słabej budowie ciała.
Ze względu na rzadkość występowania i zaporowy koszt Cordyceps sinensis, obecnie jest uprawiany w zbiornikach do fermentacji płynnej Cordyceps militaris ( na szczęście pozbawionych gąsienic). Wykazano, że ten czysty produkt z grzybni zawiera jeszcze większe ilości kordycepiny (związku funkcjonalnego, wspierającego zdrowie) niż Cordyceps sinensis, co czyni go potężnym pożywieniem.
Ostatnie badania wykazały, że kordyceps może zwiększać produkcję ATP, związku dostarczającego komórkom energii, dlatego jest często używany przez sportowców, aby pomóc w poprawie wydajności i regeneracji.
Cordyceps zaczął być interesujący dla sportowców i wszystkich specjalistów biorących
udział w ich przygotowaniu i treningach w roku 1993, po Mistrzostwach Świata w
Lekkiej Atletyce (Stuttgart), gdzie chińskie zawodniczki zdobyły, ku wielkiemu
zdziwieniu wszystkich dookoła, złote medale w 3 konkurencjach ( bieg na 1500, 3000 i
10000 metrów). Zawodniczki te regularnie zażywały Cordyceps przy treningach, z
polecenia ich lekarza. Miesiąc później jedna z nich, Wang Junxia, zwróciła na siebie
dalszą uwagę ze względu na jej kraj i również Cordyceps, na Zawodach Krajowych
Chin, kiedy pobiła rekord świata kobiet w konkurencji 10000 metrów oprócz zdobycia
złotego medalu na mistrzostwach świata. Od tamtej pory Cordyceps jest ciągle w polu
zainteresowania zachodnich specjalistów od nauki sportu.
Przyjmowanie kordycepsu przez długi czas wzmacnia organizm, poprawia funkcjonowanie
organów, wzmacnia system odpornościowy, jednym słowem przedłuża życie.
Pojawiają się często fałszywe produkty w kapsułkach (wykorzystujące mączkę ryżową).
Kontrola jakości produktów Cordycepsu powinna być kwestią tak samo elementarną jak w
przypadku leków. Dlatego zdecydowałam się na produkty firmy DXN produkującej
suplementy najwyższej jakości. Kontrola jakości produktów Cordycepsu powinna być
kwestią tak samo elementarną jak w przypadku leków.
Cordyceps jest doskonały dla ludzi w każdym wieku, włącznie z dziećmi. Jedna ważna
uwaga: zgodnie z regulacjami Unii Europejskiej, nie zaleca się go dla dzieci poniżej lat
5.
Cordyceps jest bezpiecznym produktem do spożycia dla wszystkich, nawet dla zdrowych
kobiet w ciąży bez żadnych dolegliwości. Jednakże zaleca się ciężarnym, aby
skonsultowały się ze swoim lekarzem przed rozpoczęciem przyjmowania Cordycepsu.