Kordyceps - krótka charakterystyka

Kordyceps nagłówek

Znany w medycynie chińskiej jako Dong Chong Xia Cao lub „letnia trawa, zimowy robak”. Najbardziej znanym i najdroższym jest Cordyceps sinensis. Rzadkie połączenie gąsienicy i grzyba. Zgadza się, cordyceps to pasożytniczy grzyb, który zjada żywiciela od środka. Cordyceps sinensis występuje wysoko na płaskowyżu Himalajów i potrafi kosztować ponad 20 000 dolarów za kilogram.

Ze względu na te bardzo specyficzne wymagania wzrostu kordyceps był zarezerwowany dla nielicznych i zamożnych. W starożytnych Chinach kordyceps przygotowywano w pałacu cesarza, nadziewając kaczkę grzybem i piecząc ją na ogniu..Uważa się, że odżywia on Yin, Yang i Jing nerek, a wszystkie one są ważne np. dla zdrowych funkcji seksualnych. Odżywia również energię Qi Płuc, przez co jest doskonałym tonikiem przy chronicznym zmęczeniu i dla osób o słabej budowie ciała.

Ze względu na rzadkość występowania i zaporowy koszt Cordyceps sinensis, obecnie jest uprawiany w zbiornikach do fermentacji płynnej Cordyceps militaris ( na szczęście pozbawionych gąsienic). Wykazano, że ten czysty produkt z grzybni zawiera jeszcze większe ilości kordycepiny (związku funkcjonalnego, wspierającego zdrowie) niż Cordyceps sinensis, co czyni go potężnym pożywieniem.

Ostatnie badania wykazały, że kordyceps może zwiększać produkcję ATP, związku dostarczającego komórkom energii, dlatego jest często używany przez sportowców, aby pomóc w poprawie wydajności i regeneracji.

Cordyceps zaczął być interesujący dla sportowców i wszystkich specjalistów biorących udział w ich przygotowaniu i treningach w roku 1993, po Mistrzostwach Świata w Lekkiej Atletyce (Stuttgart), gdzie chińskie zawodniczki zdobyły, ku wielkiemu zdziwieniu wszystkich dookoła, złote medale w 3 konkurencjach ( bieg na 1500, 3000 i 10000 metrów). Zawodniczki te regularnie zażywały Cordyceps przy treningach, z polecenia ich lekarza. Miesiąc później jedna z nich, Wang Junxia, zwróciła na siebie dalszą uwagę ze względu na jej kraj i również Cordyceps, na Zawodach Krajowych Chin, kiedy pobiła rekord świata kobiet w konkurencji 10000 metrów oprócz zdobycia złotego medalu na mistrzostwach świata. Od tamtej pory Cordyceps jest ciągle w polu zainteresowania zachodnich specjalistów od nauki sportu.
Przyjmowanie kordycepsu przez długi czas wzmacnia organizm, poprawia funkcjonowanie organów, wzmacnia system odpornościowy, jednym słowem przedłuża życie.

Pojawiają się często fałszywe produkty w kapsułkach (wykorzystujące mączkę ryżową). Kontrola jakości produktów Cordycepsu powinna być kwestią tak samo elementarną jak w przypadku leków. Dlatego zdecydowałam się na produkty firmy DXN produkującej suplementy najwyższej jakości. Kontrola jakości produktów Cordycepsu powinna być kwestią tak samo elementarną jak w przypadku leków. Cordyceps jest doskonały dla ludzi w każdym wieku, włącznie z dziećmi. Jedna ważna uwaga: zgodnie z regulacjami Unii Europejskiej, nie zaleca się go dla dzieci poniżej lat 5.
Cordyceps jest bezpiecznym produktem do spożycia dla wszystkich, nawet dla zdrowych kobiet w ciąży bez żadnych dolegliwości. Jednakże zaleca się ciężarnym, aby skonsultowały się ze swoim lekarzem przed rozpoczęciem przyjmowania Cordycepsu.




 

Kordyceps - składniki


Kordyceps to bogactwo składników odżywczych i aktywnych jak kwas kordycepinowy, cordycepin, aminokwasy, kwas glutaminowy, polisacharady i witaminy rozpuszczalne zarówno w wodzie jaki i tłuszczu (K i E, odpowiednio B1, B2, B12) i minerały (zawierające pierwiastki K, Na, Mg, Ca, Fe, Cu, Mn, Zn, Se, Al, Si, Ni, Sr, Ti, Cr, Ga, V i Zr). Kwas kordycepinowy w Cordycepsie łagodzi między innymi zapalenie oskrzeli i chroni organizm przed szkodliwym działaniem stresu.




 

Kordyceps - działanie


Z punktu widzenia Tradycyjnej Medycyny Chińskiej kordyceps jest uważany za środek wzmacniający szczególnie Yang nerek. Nerki natomiast rządzą „wzrostem, reprodukcją i długowiecznością” i są powiązane z kościami, zębami oraz starzeniem się organizmu. Kordyceps odżywia też płuca, dlatego często jest zalecany osobom cierpiącym na astmę, świszczący oddech, alergie czy ze skłonnościami do przeziębień. Od wieków stosuje się go do wzmacniania odporności. Oto lista jego najcenniejszych właściwości:

  • wspomaga działanie nerek w układzie wydalniczym (w stanach patologicznych łagodzi białkomocz i krwiomocz). Uznany specjalista od chorób nerek, profesor Li Shuo-shin, odkrył, że Cordyceps potrafi zapobiegać uszkodzeniom nerek spowodowanym antybiotykami i innymi lekami, bez zmiany efektu antybiotyków,
  • wspiera funkcjonowanie wątroby i jej detoksykujące zdolności,
  • likwiduje bóle i wspomaga wykorzystanie tlenu w organizmie,
  • korzystnie wpływa na działanie układu odpornościowego. W roku 1992 uczelnia Human Medical University przeprowadziła badanie na temat efektu stymulującego Cordycepsu na działanie komórek naturalnych zabójców (NK). Badanie wykazało znaczną aktywację komórek NK jak również kultur komórek jak u zwierząt. Oznacza to, że Cordyceps może być również znaczącym środkiem do przeciwdziałania guzom,
  • dzięki korzystnym właściwościom immunologicznym spowalnia a nawet zatrzymuje wzrost guzów (u pacjentów z rakiem piersi i płuc),
  • zmniejsza wysokie poziomy tłuszczów we krwi, szczególnie cholesterolu i trójglicerydów. Badania kliniczne wykazały, że Cordyceps może obniżyć poziom cholesterolu LDL, podnosząc poziom cholesterolu HDL u ludzi we wszystkich grupach wiekowych. W badaniu wielojednostkowym z udziałem 9 szpitali, 273 pacjentom podawano 3 gramy Cordycepsu (odpowiada to 4 kapsułkom Cordycepsu) dziennie, przez dwa miesiące. Skutkiem było obniżenie całego cholesterolu o 17% , podczas gdy dobry cholesterol (HDL) wzrósł o 27%, w połączeniu ze średnim spadkiem stężenia trójglicerydów o 9%,
  • przeciwdziała gromadzeniu się cholesterolu w ściankach arterii, pomaga naczyniom oczyszczać się (ma działanie antyzakrzepowe i usprawniające przepływ krwi w arteriach),
  • reguluje poziom cukru we krwi,
  • wzmacnia wytrzymałość i poziom energii. Cordyceps daje organizmowi większą witalność i energię. Działa poprzez:
    • zwiększenie produkcji energii komórek,
    • wzmocnienie dostarczania tlenu do organizmu,
    • poprawę krążenia krwi, a więc pomoc przy szybszym rozprowadzaniu tlenu i składników odżywczych do wszystkich części ciała.

Zgodnie z wynikami badań klinicznych stosuje się wspomagająco kordyceps w takich schorzeniach jak:

  • zapalenie wątroby typu B oraz przewlekła marskość wątroby. Badania wykazują, że Cordyceps może pomóc w rekonwalescencji w niektórych chorobach wątroby. W próbach klinicznych, w przypadkach marskości wątroby po zapaleniu wątroby, pacjenci otrzymywali preparat z Cordycepsu, który jak się okazało znacząco łagodził objawy i podnosił liczbę zdrowych komórek wątroby,
  • przewlekła niewydolność i zapalenie nerek,
  • schorzeń górnych dróg oddechowych (astmy oskrzelowej zapalenia płuc),
  • w przypadku nowotworów (piersi i płuc),
  • stosuje się go w celu łagodzenia zaburzeń metabolizmu (metabolizm tłuszczu, cukrzyca),
  • w przypadku stanów wieńcowo-sercowych miażdżyca),
  • zatrzymuje procesy starzeniowe (przewlekłe zmęczenie, problemy z krążeniem, dysfunkcja pamięci, zaburzenia seksuale).



 

Kordyceps - dawkowanie


Nie ma surowego limitu. Zalecana dzienna dawka dla przeciętnego, zdrowego człowieka w celu utrzymania zdrowia i wigoru została ustalona na poziomie 6 tabletek lub 1 saszetki proszku. Cordyceps można bezpiecznie łączyć również z innymi produktami.
Zarówno proszek, jak i tabletka/ kapsułka przynoszą te same korzyści zdrowotne. Proszek zapewnia elastyczność dawki według wyboru. Kolejną zaletą proszku jest to, że można go podawać osobom, które nie potrafią połykać tabletek z jakiegokolwiek powodu: dobra opcja dla dzieci powyżej 5 roku życia. Ponadto można go stosować na różne sposoby, dodając do wody, napojów lub zup. Tabletki/ kapsułki są wygodne – nie trzeba ich odmierzać i są łatwe do przewożenia w podróży.

W badaniach klinicznych najczęściej podawano wyciągi lub produkty w dawkach odpowiadających 3-4.5 g leku. W przypadkach poważnych chorób wątroby, podawano dawkę odpowiadającą 6-9 g. Istnieją dane mówiące o przyjmowaniu aktywnych składników odpowiadających 30-50 g suchego leku (grzyba lub masy grzybni) u pacjentów onkologicznych. W każdym przypadku dawkę należy dobierać indywidualnie.