Reishi DXN - dlaczego warto
Reishi GL oraz Reishi RG
W produkcji tych grzybów stosuje się proces liofilizacji, metodę, która umożliwia bardzo silną
koncentrację składników aktywnych przy jednoczesnym zachowaniu pełni wartości
odżywczych. Z 20 kg świeżego grzyba powstaje 1 kg silnie skoncentrowanego proszku.
Ganocelium GL odżywia i regeneruje, Reishi Gano RG oczyszcza. Reishi RG działa
detoksykacyjnie, wspomaga krążenie krwi, a GL działa odżywczo i naprawia uszkodzone
komórki. Dla przykładu, zawartość polisacharydów i germanu w Reishi GL jest czterokrotnie
większe niż w Reishi RG ( z zarodników) - 80% w GL, 30% w RG.
Reishi Ganocelium (GL) jest to 14 dniowa grzybnia grzyba Reishi, a jej główne składniki
odżywcze to:
- polisacharydy,
- organiczny german,
- enzymy korzystne dla żołądka,
- szerokie spektrum witamin i minerałów.
Jego działanie to:
- poprawia przenoszenie tlenu,
- wzmacnia system immunologiczny,
- jest tonikiem dla mózgu.
- usuwa toksyny rozpuszczalne w wodzie,
- wspomaga regenerację komórek,
- działa przeciwnowotworowo,
- wspomaga regenerację szpiku kostnego dzięki dużej ilości polisacharydów,
- obniża poziomu cukru we krwi oraz poprawia funkcje trzustki.
- poprawia działanie układu trawiennego dzięki szerokiemu spektrum enzymów.
DXN Reishi Gano (RG) zawiera ponad 200 aktywnych substancji. Reishi Gano (RG) jest
kombinacją 6 gatunków Ganodermy, które mają największe właściwości terapeutyczne.
DXN RG jest uzyskiwany z 3 miesięcznych zarodników grzyba (w tym czasie, w Ganodermie
jest największe nagromadzenie składników aktywnych). Z 20 kg suszonych grzybów
powstaje 1kg RG.
Jego głównymi składnikami są:
- polisacharydy,
- german,
- adenozyna,
- esencja ganoredyczna (zarodniki)
- betaina,
- cholina.
Triterpeny (kwasy genoderowe), mające działanie adaptogenne, łagodzą alergie,
poprawiają wykorzystanie tlenu, poprawiają funkcje wątroby, obniżają wysokie ciśnienie
krwi, obniżają cholesterol DL trójglicerydy, działają uspokajająco.
Specyficzne rodzaje węglowodanów (polisacharydy) np. beta-D-glukan, GL-1,
polisacharydy A, B i C mają właściwości immunostymulujące oraz przeciwnowotworowe.
German zwiększa pobór i efektywność tlenu przez komórki.
Cholina bierze udział w transporcie i metabolizmie cholesterolu i innych tłuszczów -
zmniejsza ich odkładanie w ścianie naczyń i pęcherzyku żółciowym, wpływa też na pracę
wątroby i nerek.
Betaina to środek zwalczający wysoki poziom homocysteiny - aminokwasu będącego
czynnikiem ryzyka rozwoju mia miażdżycowych, chorób serca, udarów i zmian
zakrzepowych.
Adenozyna zmniejsza lepkość krwi, hamuje agregację płytek krwi, poprawia mikrokrążenie.
Główne działanie Reishi RG to:
- usuwanie toksyn poprzez pocenie się, stolec, katar, może się pojawić częściowa
wysypka,
- odbudowa uszkodzonych tkanek,
- wzmocnienie układu odpornościowego,
- uspokojenie ducha (stabilizacja emocji),
- dostarczanie dla organizmu składników mineralnych i triterpenoidów działających
adaptogennie. Po dłuższym okresie stosowania (minimum rok) zauważalny jest efekt
odmładzający (organizm zaczyna działać na optymalnym poziomie).
Dawkowanie:
W Pierwszej kolejności warto zastosować Ganocelium GL by wzmocnić i odżywić organizm.
Osoba dorosła 6-12 g lub 12-24 sztuki dziennie. Reishi Gano włączamy po około 2
tygodniach od rozpoczęcia kuracji. Zaczynamy od 1 kapsułki lub ⅕ miarki proszku i
zwiększamy dawkę stopniowo co 3 dni, osiągając docelowo 3-6 g. lub 12-24 sztuki dziennie
dla osoby dorosłej.
Duże dawki (30-50 g.) stosujemy przy nowotworach i innych poważnych chorobach, gdzie
należy zadziałać szybko. Jedna miarka to 3 g.(6 kapsułek).
Reishi DXN - dlaczego warto - Rekomendacja Dr n. med. Adama Rajmunda
Kwiecińskiego
“Ganoderma lucidum zwany także Reishi jest przykładem czerpania nowych możliwości
terapii z tradycyjnej medycyny chińskiej. Udowodniono, że zawarte w omawianym grzybie
składniki wykazują dobroczynny wpływ na przywrócenie i utrzymanie równowagi w
organizmie, wspieranie sił witalnych oraz przedłużenie życia. W odróżnieniu od leków
syntetycznych lub suplementów dietetycznych, Reishi normalizuje pracę całego organizmu,
zapewniając prawidłowe funkcjonowanie organów, układów i systemów wewnętrznych.
Reishi zwane również Ganoderma lucidum, a także Lingzhi jest nadzieją dla współczesnej
medycyny. Od ponad dwóch tysiącleci stosowany przez chińskich medyków jako
„czarodziejskie zioło” wspomaga leczenie i pomaga zapobiegać wielu chorobom.
Współczesne badania potwierdzają, iż zawarte w grzybie Ganoderma lucidum (Reishi )
składniki pozytywnie wpływają na poprawę jakości zdrowia i przedłużenie życia.
Ganoderma wspomaga leczenie reumatyzmu, dolegliwości związanych z osłabieniem
systemu odpornościowego (chroniczne zapalenie oskrzeli, płuc, grypy, częste
przeziębienia), przewlekłe stany zapalne, dolegliwości przekwitania oraz nieregularne
miesiączki, napięcie nerwowe i stres, nadpobudliwość, zaburzeń snu (bezsenność,
nadmierna senność), schorzenia serca (arytmia, choroba wieńcowa, niewydolność serca),
anemia, cukrzyca, schorzenia układu trawiennego, zapalenia żołądka i jelit, wrzody,
zapalenie wątroby, martwica wątroby, nadciśnienie, wysoki poziom cholesterolu, bóle i
zawroty głowy, alergie oraz rekonwalescencja po przebytych chorobach.
Przeciwnowotworowe działanie grzyba Reishi wykorzystuje się nie tylko w tradycyjnej
chińskiej terapii, czy w innych krajach azjatyckich, ale również w Stanach Zjednoczonych
oraz Kanadzie.
Stosowanie preparatów z Ganoderma lucidum wykazało pozytywne wyniki w profilaktyce i
wspomaganiu leczenia wielu nowotworów, takich jak: guz mózgu, białaczka, rak płuca, rak
piersi, rak odbytnicy czy rak trzustki. Ponadto, zaobserwowano, iż grzyby Reishi niezwykle
skutecznie wspomagają inne terapie (radioterapia, chemioterapia) znacznie obniżając
prawdopodobieństwo wystąpienia przerzutów oraz zmniejszając agresywność raka.
Udowodniono wiele korzystnych działań Reishi na układ sercowo-naczyniowy. Wykazano
skuteczność m.in.: w zapobieganiu i wspomaganiu leczenia nadciśnienia tętniczego, arytmii,
choroby wieńcowej, choroby niedokrwiennej serca. Nadto Reishi wykazuje zdolność do
obniżenia poziomu cholesterolu i trójglicerydów, a co za tym idzie zmniejsza ryzyko
miażdżycy, zawałów mięśnia serca i mózgu, zachorowań na tętniaki, wylewy krwi do mózgu
oraz innych chorób krążenia ogólnego. Reishi wykazuje właściwości immunostymulujące i
immunomodulujące. Należy przez to rozumieć, że przyspiesza niszczenie wszelkich
patogenów, takich jak: bakterie, wirusy, czy drożdże. Ułatwia również usuwanie z organizmu
szkodliwych związków toksycznych i końcowych produktów przemiany materii. Zwiększając
aktywności makrofagów powoduje uwolnienie cytokin, które odpowiadają za kontrolę
procesów zapalnych i korzystnie stymulują pracę układu odpornościowego”.