Dietoterapia

 
Pewne produkty, czy zioła ze względu na swój smak, mogą być z jednej strony bardzo pomocne w leczeniu wielu schorzeń, z drugiej zaś mogą być zagrożeniem, stąd wiedza w tym zakresie wydaje się niezbędna- by po prostu sobie nie szkodzić
Na zmianę termiki produktów może mieć wpływ kilka rzeczy i tak poziom ciepła potraw podniesie gotowanie, dokładne przeżuwanie, krojenie, mielenie, bardziej ciepłe będą te gotowane na gazie czy ogniu niż te na kuchenkach elektrycznych...
Częste przeziębienia i grypy, alergie, zespół chronicznego zmęczenia, choroby zwyrodnieniowe (m.in. nowotwory, artretyzm) to tylko kilka poważnych symptomów spadku odporności. Co robimy w takich przypadkach? Bardzo często jeszcze bardziej ją osłabiamy.
Starzenie się, choć jest naturalnym i nieuniknionym procesem i dotknie każdego z nas, to jednak często budzi lęk, który wynika z panującego stereotypowego poglądu, że starość musi być smutna, samotna, zniedołężniała ...
Jedną z fundamentalnych zasad rozsądnego i zdrowego odżywiania jest dla mnie odżywianie się zgodnie z porami roku, jakie występują w naszym klimacie. Choć mówi o tym bardzo dużo Medycyna Chińska, przecież i w naszym kraju jeszcze za czasów naszych mam, babć czy prababć jadało się to, co było dostępne o danej porze roku.
Myślenie w kategoriach, że pigułki, nawet te witaminowe, to panaceum na wszystko, to droga na skróty prowadząca donikąd dla konsumentów i miliardowe zyski dla ich producentów. Spotykam się często z opinią, że ekologiczna żywność jest droga, że kogoś na nią nie stać.