Pau d'arco – wiecznie zielone drzewo
Rośliny od wielu tysięcy lat odgrywały ogromną rolę w utrzymaniu zdrowia człowieka, jak również
służyły jako aromatyczne przyprawy, kosmetyki, barwniki czy leki na wiele różnych dolegliwości.
Według WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) ponad 80% mieszkańców na naszej planecie korzysta z
dobrodziejstw ziół i innych naturalnych metod. Jedną z takich cudownych roślin jest Pau d'arco (inna
nazwa lapacho).
Pau d'arco to wiecznie zielone drzewo mogące osiągnąć wysokość nawet do 30 metrów, a szerokość
podstawy tego drzewa może osiągnąć aż do trzech metrów średnicy. Rośnie w deszczowych lasach
Amazonii i innych częściach Ameryki Południowej i Łacińskiej. Drzewo pau d'arco stosowane jest nie
tylko w medycynie naturalnej, ale też jako materiał budulcowy do budowy domów, łodzi i różnych
narzędzi rolniczych. Herbata z pau d’arco była używana przez starożytnych Inków i tubylców
południowoamerykańskich lasów deszczowych, którzy zażywali ją do leczenia chorób i jako tonik
wzmacniający organizm i poprawiający ogólny stan zdrowia. Wewnętrzna kora pau d'arco była używana
jako lekarstwo od tysięcy lat przez mieszkańców Brazylii, Boliwii, Argentyny.
Kora ta stosowana jest w leczeniu wielu schorzeń – m.in. zapalenia stawów, zapalenia gruczołu
krokowego, gorączki, czerwonki, czyraków, wrzodów oraz różnych nowotworów. Zawarte w nim
związki chemiczne zabijają niektóre grzyby, wirusy i pasożyty oraz mają również właściwości
przeciwzapalne.
Pau d'arco – właściwości lecznicze
Lista schorzeń i dolegliwości w jakich na całym świecie wykorzystywane jest pau-d'arco jest niezmiernie
szeroka:
- kontroluje wzrost drożdżowców. Gorzkie zioła, a do wyjątkowo gorzkich należy właśnie pau
d'arco leczą stany związane z obecnością wilgoci, objawiające się m.in. poprzez przerost
drożdżowców (Candida albicans), pasożyty, śluz, opuchlizny, wypryski skórne, ropnie, narośle,
guzy, torbiele, otyłość i wszelkie wilgotne nagromadzenia, łącznie z obrzękami w obszarach
zarządzanych przez śledzionę-trzustkę (jelita i tkanki ciała). W przypadku drożdżycy pochwy
pomocne może się okazać wykonywanie w ciągu dnia irygacji z użyciem wywaru z pau d’arco.
Usuwa gorący śluz zalegający w płucach, o którym może świadczyć np. obecność żółtej
plwociny,
- stymuluje układ odpornościowy. Należy do najsilniejszych toników układu odpornościowego,
obok m.in. grzybów maitake, shiitake, ling zhi (reishi) oraz traganka, amerykańskiego żeń-szenia
czy sumy,
- działa przeciw nowotworowo. Szczególnie nowotworów wątroby, nerek, piersi, prostaty i szyjki
macicy. Wykazuje zdolność do zmniejszania guzów i zmniejszania bólu spowodowanego przez
nowotwory,
- w leczeniu chorób zapalnych, cukrzycy, krzepnięcia krwi, w problemach żołądkowo-jelitowych,
chorobach skóry, chorobach reumatycznych.
Pau d'arco – działanie i przeciwwskazania
Zioło to jest wyjątkowo gorzkie, dlatego najlepiej przyjmować go w formie płynnego ekstraktu, proszku,
kapsułek lub tabletek. Jeśli chcemy zrobić herbatę z kory trzeba ją gotować na małym ogniu przez co
najmniej 8-10 minut, by uwolniły się aktywne składniki, a które do łatwo rozpuszczalnych w wodzie nie
należą.
Warto zioło pau d'arco stosować z innymi remediami dla uzyskania efektu synergii i wzmocnienia
działania, np. grzybami reishi (ling zhi), liście chaparralu czy nasiona brzoskwini.
Poniższa receptura jest bardzo dobra na wzmocnienie odporności o szerokim działaniu. Robimy wywar
(gotujemy kilka minut) używając równych części poniższych składników:
- liści chaparralu,
- pau d’arco (wewnętrzna część kory),
- korzenia sumy (pfaffii),
- suszonych grzybów Ling Zhi (Reishi, Ganoderma lucidum), maitake lub shiitake,
- nasion brzoskwini.
Pau d'arco będzie bardzo wskazane szczególnie dla osób otyłych, ospałych, spowolnionych czy
agresywnych. Natomiast osoby niedoborowe, zimne, osłabione, szczupłe i nerwowe, ale też z chorobami
kości ze smakiem gorzkim powinny oszczędnie.
Równie ostrożnie ze smakiem gorzkim powinny obchodzić się osoby z chorobami krwi, biorącymi leki
przeciwzakrzepowe. Pau d'arco może zwiększać krwawienie i może też wchodzić w interakcję z innymi
lekami. Do smaku gorzkiego zaliczają się też takie zioła jak: korzeń i liście mniszka lekarskiego, korzeń i
liście łopianu,krwawnik, chmiel, kozłek lekarski, chaparral.
Wewnętrzna korę pau d'arco najwyższej jakości dostępna jest w sklepie.