Pau d'arco – wiecznie zielone drzewo

Pau d'arco nagłówek

Rośliny od wielu tysięcy lat odgrywały ogromną rolę w utrzymaniu zdrowia człowieka, jak również służyły jako aromatyczne przyprawy, kosmetyki, barwniki czy leki na wiele różnych dolegliwości. Według WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) ponad 80% mieszkańców na naszej planecie korzysta z dobrodziejstw ziół i innych naturalnych metod. Jedną z takich cudownych roślin jest Pau d'arco (inna nazwa lapacho).
Pau d'arco to wiecznie zielone drzewo mogące osiągnąć wysokość nawet do 30 metrów, a szerokość podstawy tego drzewa może osiągnąć aż do trzech metrów średnicy. Rośnie w deszczowych lasach Amazonii i innych częściach Ameryki Południowej i Łacińskiej. Drzewo pau d'arco stosowane jest nie tylko w medycynie naturalnej, ale też jako materiał budulcowy do budowy domów, łodzi i różnych narzędzi rolniczych. Herbata z pau d’arco była używana przez starożytnych Inków i tubylców południowoamerykańskich lasów deszczowych, którzy zażywali ją do leczenia chorób i jako tonik wzmacniający organizm i poprawiający ogólny stan zdrowia. Wewnętrzna kora pau d'arco była używana jako lekarstwo od tysięcy lat przez mieszkańców Brazylii, Boliwii, Argentyny.
Kora ta stosowana jest w leczeniu wielu schorzeń – m.in. zapalenia stawów, zapalenia gruczołu krokowego, gorączki, czerwonki, czyraków, wrzodów oraz różnych nowotworów. Zawarte w nim związki chemiczne zabijają niektóre grzyby, wirusy i pasożyty oraz mają również właściwości przeciwzapalne.




 

Pau d'arco – właściwości lecznicze


Lista schorzeń i dolegliwości w jakich na całym świecie wykorzystywane jest pau-d'arco jest niezmiernie szeroka:

  • kontroluje wzrost drożdżowców. Gorzkie zioła, a do wyjątkowo gorzkich należy właśnie pau d'arco leczą stany związane z obecnością wilgoci, objawiające się m.in. poprzez przerost drożdżowców (Candida albicans), pasożyty, śluz, opuchlizny, wypryski skórne, ropnie, narośle, guzy, torbiele, otyłość i wszelkie wilgotne nagromadzenia, łącznie z obrzękami w obszarach zarządzanych przez śledzionę-trzustkę (jelita i tkanki ciała). W przypadku drożdżycy pochwy pomocne może się okazać wykonywanie w ciągu dnia irygacji z użyciem wywaru z pau d’arco. Usuwa gorący śluz zalegający w płucach, o którym może świadczyć np. obecność żółtej plwociny,
  • stymuluje układ odpornościowy. Należy do najsilniejszych toników układu odpornościowego, obok m.in. grzybów maitake, shiitake, ling zhi (reishi) oraz traganka, amerykańskiego żeń-szenia czy sumy,
  • działa przeciw nowotworowo. Szczególnie nowotworów wątroby, nerek, piersi, prostaty i szyjki macicy. Wykazuje zdolność do zmniejszania guzów i zmniejszania bólu spowodowanego przez nowotwory,
  • w leczeniu chorób zapalnych, cukrzycy, krzepnięcia krwi, w problemach żołądkowo-jelitowych, chorobach skóry, chorobach reumatycznych.



 

Pau d'arco – działanie i przeciwwskazania


Zioło to jest wyjątkowo gorzkie, dlatego najlepiej przyjmować go w formie płynnego ekstraktu, proszku, kapsułek lub tabletek. Jeśli chcemy zrobić herbatę z kory trzeba ją gotować na małym ogniu przez co najmniej 8-10 minut, by uwolniły się aktywne składniki, a które do łatwo rozpuszczalnych w wodzie nie należą.
Warto zioło pau d'arco stosować z innymi remediami dla uzyskania efektu synergii i wzmocnienia działania, np. grzybami reishi (ling zhi), liście chaparralu czy nasiona brzoskwini. Poniższa receptura jest bardzo dobra na wzmocnienie odporności o szerokim działaniu. Robimy wywar (gotujemy kilka minut) używając równych części poniższych składników:

  • liści chaparralu,
  • pau d’arco (wewnętrzna część kory),
  • korzenia sumy (pfaffii),
  • suszonych grzybów Ling Zhi (Reishi, Ganoderma lucidum), maitake lub shiitake,
  • nasion brzoskwini.

Pau d'arco będzie bardzo wskazane szczególnie dla osób otyłych, ospałych, spowolnionych czy agresywnych. Natomiast osoby niedoborowe, zimne, osłabione, szczupłe i nerwowe, ale też z chorobami kości ze smakiem gorzkim powinny oszczędnie.
Równie ostrożnie ze smakiem gorzkim powinny obchodzić się osoby z chorobami krwi, biorącymi leki przeciwzakrzepowe. Pau d'arco może zwiększać krwawienie i może też wchodzić w interakcję z innymi lekami. Do smaku gorzkiego zaliczają się też takie zioła jak: korzeń i liście mniszka lekarskiego, korzeń i liście łopianu,krwawnik, chmiel, kozłek lekarski, chaparral.
Wewnętrzna korę pau d'arco najwyższej jakości dostępna jest w sklepie.