Znaczenie ma tu przede wszystkim słabość układu pokarmowego. Co osłabia układ
pokarmowy? Głównie nieodpowiednia dieta, ale też pora i sposób spożywania posiłków,
nadmiar negatywnych emocji i stresu, brak odpowiedniej ilości snu. Ponieważ dieta jest
głównym czynnikiem powodującym powstawanie nadmiaru wilgoci i złogów śluzowych,
kilka słów o tym co szczególnie sprzyja powstawaniu wilgoci.
Po pierwsze zimne i surowe jedzenie
Tego typu pokarmy osłabiają ogień trawienny, energię Yang śledziony i w konsekwencji
powodują osłabienie trawienia. Dotyczy to surowych owoców, warzyw, soków czy kiełków.
Pożywienie powinno mieć co najmniej temperaturę pokojową, a najlepiej wyższą.
Każdy ma inną kondycję i siłę by takie surowe i zimne produkty spożywać. Zdecydowanie
lepiej będą je tolerować osoby np. żyjące w ciepłym klimacie, aktywne fizycznie, krzepkie i
przegrzane, z zaczerwienioną twarzą o ekstrawertycznej naturze. Jeśli czujemy osłabienie,
wychłodzenie organizmu (co rozpoznamy po zimnych stopach, dłoniach i awersji do zimna),
występują wodniste stolce, bezwzględnie na jakiś czas warto zrezygnować z zimnego i
surowego pożywienia całkowicie.
Po drugie słodka, tłusta żywność i produkty mleczne
Do tej kategorii zaliczamy takie produkty jak: mięso, jaja, masło, tłuszcze uwodornione,
oleje, oleiste pokarmy (orzechy, nasiona), nabiał (fermentowany w małej ilości), nadmiar
cukrów prostych (słodziki, owoce), mąka z białej pszenicy, rafinowana skrobia, produkty
zawierające drożdże, alkohol, produkty smażone w głębokim tłuszczu.
Szczególnie niewskazanym produktem, niezmiernie śluzotwórczym, łączącym cechy
zimnego i słodkiego są lody. Nadużywanie spożycia lodów przyczynia się do powstawania
torbieli i guzów w obrębie brzucha.
Nadmierne spożywanie nabiału, jaj lub mięsa jest przyczyną powstania najgrubszego i
najbardziej lepkiego śluzu. Surowe kozie mleko jest jedynym produktem mlecznym, który
nie przyczynia się do tworzenia wilgoci w organizmie.
Równie szkodliwe będą produkty rafinowane i wysoko przetworzone, zepsute, nieświeże,
zakażone pasożytami lub traktowane środkami chemicznymi. Unikajmy takich produktów,
szukajmy tych organicznych.
Po trzecie nieodpowiednie pory posiłków i sposób ich jedzenia
Żołądek i śledziona mają swój czas najwyższej aktywności przed południem, odpowiednio
dla żołądka to godziny między 7-9, natomiast dla śledziony między 9-11. To jest najlepszy
czas by zjeść śniadanie (maksimum energetyczne żołądka). Po przeciwnej stronie zegara,
między 19-21, żołądek ma swoje minimum energetyczne, spożywanie więc posiłków o tej
porze będzie dla niego dużym obciążeniem.
Jedzenie w pośpiechu i niewystarczające przeżuwanie pokarmu to kolejne rzeczy osłabiające
układ trawienny. Pamiętajmy żołądek nie ma zębów i gdy trafią do niego duże, nie
pogryzione kawałki, trawienie ich będzie spowolnione i utrudnione. Zatrzymany i
niestrawiony pokarm zamieni się w wilgoć tworząc idealne środowisko dla
mikroorganizmów (wirusów, bakterii, grzybów, pasożytów).
Przejadanie się, ale też zbyt duża ilość składników w jednej potrawie i nieodpowiednie ich
połączenie, również skutkuje zastojami pokarmowymi i dysfunkcją układu pokarmowego.
Przejedzenie powoduje takie objawy jak odbijanie, kwaśne zwracanie pokarmu, wzdęcia, ból
w nadbrzuszu i brzuchu, utrata apetytu, wymioty i biegunka.
Po czwarte emocje
Emocje podobnie jak inne czynniki odgrywają ogromną rolę w powstawaniu chorób. Każdy
główny układ narządów w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej ma przypisaną inną emocję.
Kiedy narządy są w równowadze a człowiek jest harmonijny, emocje przepływają
swobodnie, nawet te negatywne. To połączenie emocji i narządów jest dwukierunkowe,
dlatego nawet u osoby zdrowej, która będzie przez długi czas pielęgnowała w sobie
określony stan emocjonalny, doprowadzi to w konsekwencji do uszkodzenia konkretnego
narządu. W przypadku układu pokarmowego (śledziona i żołądek) bliskimi tym narządom
emocjami są zamartwianie się i ciągłe rozmyślanie w kółko o tym samym.