Woda – co warto wiedzieć o jej spożyciu

Woda nagłówek

Ilość spożywanej wody ma ogromne znaczenie dla zdrowia każdego człowieka, w końcu stanowi ona 2/3 masy całego ciała. Chociaż istnieje teoria, że powinno się spożywać około 2,5 litra wody dziennie, najważniejszą zasadą odnośnie indywidualnego spożycia wody jest słuchanie swojego ciała, swoich potrzeb i picie wtedy kiedy odczuwa się pragnienie. Maksyma buddyzmu Zen mówi: „Jedz, kiedy jesteś głodny, pij, kiedy jesteś spragniony”.

Możemy wypijać dwa litry i więcej wody dziennie, nie mniej jednak nie oznacza to wcale, że zostanie ona skutecznie wykorzystana i rozprowadzona po naszym ciele. To przyswajanie determinowane jest przez zdrowie ciała i jego wewnętrzne funkcjonowanie.

Zgodnie z nauką medycyny chińskiej zarówno zbyt duże, jak i zbyt małe spożycie wody, może przynieść negatywne konsekwencje dla zdrowia.

Nadmiar wody może spowodować uczucie wychłodzenia, spowolnić funkcje trawienne i obniżyć poziom energii całego ciała. Woda w nadmiarze gasi tzw.”trawienny ogień” śledziony-trzustki i negatywnie wpływa na nerki i nadnercza odpowiedzialne za rozprowadzanie ciepła po całym ciele. Dotyczy to szczególnie spożywania zimnej wody, ale i różnego rodzaju zimnych pokarmów.

Z drugiej strony spożycie zbyt małej ilości wody może doprowadzić do zatrucia organizmu, zaparć, skurczy, suchości i uszkodzenia funkcji nerek. Typowym objawem mogą być różnego rodzaju stany zapalne, gorączka i uczucie gorąca w całym ciele. Na co więc zwrócić uwagę przy określaniu swojego indywidualnego zapotrzebowania na wodę? Warto mieć na uwadze, że woda jest również przez nas zjadana w różnych pokarmach, a nie tylko pita w czystej postaci, więc spożycie rekomendowanej porcji 2-2,5 litra nie jest wcale trudne. Woda przecież jest dominującym składnikiem warzyw i owoców, pod warunkiem, że spożywamy je na surowo. Gotowanie prowadzi do utraty wody. Przykładowo zawartość wody w arbuzie wynosi 97 procent, w pomidorach i cukinii 95 procent, w bakłażanie 92 procent marchwi 88 procent, w brzoskwiniach 87 procent.




 

Woda, a indywidualne zapotrzebowanie

Zapotrzebowanie na wodę różni się u poszczególnych osób, może też się zmieniać u jednej osoby w ciągu dnia lub z dnia na dzień. Jedno jest pewne, większość ludzi, patrząc na nawyki żywieniowe, zachorowalność na wiele chorób, powinna zwiększyć ilość wypijanej wody, zarówno tej czystej, pochodzącej z dobrego źródła czy tej zawartej w warzywach i owocach.

Na niedobór wody narażone są szczególnie osoby, których dieta jest kaloryczna, oparta głównie na mięsie. Wegetarianie, spożywający głównie warzywa i owoce, zboża i rośliny strączkowe, wszelkiego rodzaju zupy i herbaty pozyskują większość wody, właśnie z tych produktów.

Kiedy zwiększa się nasze zapotrzebowanie na wodę?

  • jeśli jesteśmy aktywni fizycznie i uprawiamy sport,
  • nasza dieta jest wysokokaloryczna, słona, bogata w mięso i jajka,
  • jesteśmy nadmiarowym typem konstytucji – z powodu diety jak w punkcie poprzednim, nadużywamy pikantnych przypraw i alkoholu. W aspekcie psychologicznym osoby nadmiarowe najczęściej żyją w ciągłym stresie, łatwo wpadają w gniew, wybuchają z powodu buzujących w nich emocji. Na poziomie fizjologicznym występuje uczucie gorąca w całym ciele, zaczerwieniona twarz, silne pragnienie, a przez to chęć sięgania po zimne jedzenie i napoje. Osoby takie mają duży apetyt, mogą u nich wystąpić zaparcia i nadciśnienie krwi,
  • jeśli żyjemy w suchym i gorącym klimacie, dotyczy to również ogrzewanych pomieszczeń w czasie zimowej pory.

Kiedy zmniejsza się nasze zapotrzebowanie na wodę?

  • jeśli prowadzimy siedzący tryb życia, bez aktywności sportowej,
  • w naszej diecie przeważają owoce, warzywa, kiełki,
  • jesteśmy typem konstytucji niedoborowym, zimnym. Osoby takie chronicznie marzną, ich zmęczenie graniczy z wyczerpaniem, a do tego mają duży problem z podjęciem jakiegokolwiek wysiłku czy inicjatywy, występuje u nich bladość skóry, blade usta, graniczące z kolorem niebiesko-sinawym. Na poziomie fizjologicznym pojawiają się problemy trawienne, wzdęcia, objawy przepełnienia, szczególnie po posiłkach, biegunki, częste oddawanie moczu. Takie schorzenia jak niedoczynność tarczycy, niskie ciśnienie, osłabione libido, a nawet impotencja, występują bardzo często u osób z tym typem konstytucji,
  • jeśli żyjemy w klimacie wilgotnym i zimnym, dotyczy to też jesienno-zimowej pory roku w naszym rejonie geograficznym.

Jedną z ważnych zasad picia wody jest ta, by nie robić tego podczas posiłku, a przed lub po nim. Jeśli mamy potrzebę picia podczas posiłku, to niech będzie to ciepła herbatka na zakończenie jedzenia.

Osobiście staram się aby jak najwięcej spożywanej przeze mnie wody było w postaci spożywanej żywności. Jestem wtedy pewna, że zapewnię sobie optymalną jej ilość oraz to, że taka woda zdecydowanie lepiej odbuduje płyny organiczne i tkanki. Kiedy nasze pożywienie bogate w wodę zostanie przetrawione, będzie podstawą wytworzenia niezbędnych płynów metabolicznych.




 

Woda – skażone źródła

Przy skażeniu środowiska we współczesnym świecie trudno jest znaleźć źródło odżywczej i wartościowej wody. Być może dlatego dieta oparta na ekologicznych warzywach,owocach, kaszach i roślinach strączkowych jest najlepszym sposobem na dostarczenie optymalnej ilości wody. To już przeszłość, górskie źródła i studnie to już nie jest źródło dobrej wody.

Studnie wiejskie często znajdują się w bliskim sąsiedztwie obszarów uprawnych gdzie stosuje się liczne środki chemiczne (chwastobójcze, pestycydy,środki grzybobójcze). Wody powierzchniowe pochłaniają pozostałości trujących oprysków, środków użyźniających glebę i odchodów zwierzęcych, po czym przenikają do głębszych warstw ziemi. Najgroźniejszą dla naszego zdrowia trucizną są azotany. Pod wpływem ogrzewania, działania drobnoustrojów czy w kontakcie z niektórymi metalami, azotany przekształcają się w wysoko toksyczne, rakotwórcze azotyny. Z wielu badań toksykologicznych wynika, że azotyny tworzą „wolne rodniki”, które neutralizują enzymy w ludzkim organizmie i właściwie mogą doprowadzić do powstania wszelkich chorób degeneracyjnych.

Nie wiele lepsza jest woda pochodząca z kranów miejskich. Do dezynfekcji wody w miastach stosuje się często chlor, warto wtedy taką wodę przed wypiciem odstawić na około pół godziny, chlor wyparowuje. Ryzyko jednak nie w samym chlorze, lecz w jego połączeniu w innymi substancjami organicznymi zawartymi w wodzie. Po takim połączeniu powstaje chloroform, rakotwórczy związek, który niestety nie odparowuje tak jak chlor. Dlaczego chlor jest szkodliwy? Ponieważ niszczy witaminę E, niszczy korzystną florę bakteryjną, wiąże się go również z chorobami układu krążenia.

Należy też uważać na wodę fluorowaną. Do fluoryzacji stosuje się fluorek sodu i kwas fluorokrzemowy. Są to toksyczne związki powstałe w przemyśle aluminiowym oraz przy produkcji sztucznych nawozów. Spożywanie fluorowanej wody może zaburzyć funkcjonowanie tarczycy, może przyczynić się do nadwagi, może uszkodzić układ odpornościowy, doprowadza do zapalenia stawów, zwiększa ryzyko wystąpienia raka.




 

Woda – oczyszczanie

W świetle tych wszystkich zanieczyszczeń, nie mamy wyjścia, musimy wodę oczyszczać. Do tego celu na rynku jest wiele różnych propozycji.

  • Filtry z węgla aktywowanego. Usuwają większość toksyn i odpadów nierozpuszczalnych w wodzie. Jednak te najbardziej niebezpieczne jak azotany, azotyny, fluorek sodu, są niestety rozpuszczalne w wodzie. Filtr węglowy sprawdzi się w przypadku gdy woda pozbawiona jest tych rozpuszczalnych toksyn. Na jego plus przemawia też to, że nie gromadzi w sobie bakterii, jest wymienialny gdy się wyczerpie. Nie będzie niestety skuteczny w usuwaniu metali ciężkich (kadm, azbest,rtęć, nikiel, azotany, selen), nie usunie też minerałów powodujących twardość wody. Tu będzie potrzebny filtr na zasadzie odwróconej osmozy lub destylacja wody.
  • Urządzenia oczyszczające za pomocą mechanizmu odwróconej osmozy, posiadają specjalną membranę, usuwają wszelkie toksyny, gazy, minerały, woda jest niemal całkowicie oczyszczona. Jedyny minus tych urządzeń to ilość ścieków (kilka litrów) na ilość pozyskanej do picia wody (1 litr). Tak pozyskaną wodę warto wystawić w szklanym pojemniku na dwa dni na działanie słońca.

Oczyszczona woda jest zalecana dla osób spożywających w nadmiarze produktów zwierzęcych, cierpiących na dnę moczanową, reumatyzm czy zapalenie stawów. Taka woda rozpuszcza nagromadzone w ciele toksyny. Wodę oczyszczoną można wzbogacić w minerały dodając szczyptę soli kamiennej lub sproszkowanego kelpu na 4 litry wody.

Zachęcam do spożywania świeżych warzyw i owoców jako najlepszego źródła wody. Nie jest to zwykła woda, gdyż jest ona zawarta w strukturze spożywanego jedzenia i wchłania się powoli i równomiernie podczas procesu trawienia. Wypijana woda nie zawsze dociera do środka komórek i tkanki łącznej, zjedzona już tak. Możemy wypić 10 szklanek wody dziennie i zwyczajnie chodzić częściej do toalety. Nie oznacza to jednak, że będziemy dobrze nawodnieni, jeśli nie będziemy w stanie tej wody zatrzymać w komórkach. Miejsce wody jest w komórkach, nie w żołądku. Brak nawodnienia komórek prowadzi do uszkodzenia tkanek, zwyczajnie starzejemy się. Pojawiają się choroby, różnego rodzaju bóle, skóra traci elastyczność, pojawiają się zmarszczki, pogarsza się sprawność umysłowa. Właściwie nawodniony organizm potrafi sobie radzić z usuwaniem wolnych rodników, chroni przed wirusami i bakteriami, utrzymuje równowagę hormonalną.