Jod - niedoceniony składnik niezbędny w codziennej diecie

Jod nagłówek

O tym pierwiastku, jego znaczeniu dla zdrowia, dawkowaniu i źródłach, zazwyczaj mówi się w kontekście chorób tarczycy. Jednak wiele badań naukowych prowadzonych na całym świecie dowodzi, że jod ma ogromne znaczenie dla zdrowia całego organizmu i powinien być stałym elementem naszej codziennej diety. Jest on niezbędny szczególnie dla zdrowia kobiet - piersi, jajników i macicy.

Najlepszym wzorem do naśladowania powinni być w tym temaci dla nas Japończycy. Otóż Japonki mają najniższy wskaźnik występowania raka piersi na świecie, dla porównania w USA jest on najwyższy. W krajach zachodnich niedobór jodu jest porównywalny z niedoborem witaminy D. Oczywiście dzieje się tak za sprawą głównie diety, gdzie dieta japońska obfituje w glony, algi, które są najbogatszym źródłem tego pierwiastka. Natomiast w krajach zachodnich czy USA w ciągu ostatnich 50 lat spożycie jodu diametralnie spadło, głównie z powodu zmniejszenia spożycia soli jodowanej i fluoryzacji wody, która to zakłóca metabolizm jodu w organizmie.
Wiele mówi się o suplementacji najbardziej znanych witamin i minerałów, o konieczności zaspokajania dziennego ich zapotrzebowania, nikt natomiast nie mówi o konieczności “suplementacji” jodu. A ta też wydaje się konieczna.

Panująca prawda na temat jodu jest taka, że ​​tarczyca jest jedynym organem w ciele, który potrzebuje tego mikroskładnika odżywczego, a dzienne spożycie ponad to czego potrzebuje tarczyca, może być szkodliwe. Nowa prawda jest taka, że cały nasz organizm potrzebuje jodu i to w miligramach, a nie w mikrogramach.

Mam nadzieję, że poniższe informacje na temat jodu jak i jego źródeł zachęcą Cię do wzbogacenia codziennej diety o ten pierwiastek. Szczególnie jeśli jesteś kobietą. ​​Utrzymanie wystarczającej ilości jodu organizmie wymaga około 12,5 mg dziennie, czyli ilości podobnej do tej, jaką spożywają Japończycy.




 

Jod - w jakich schorzeniach szczególnie niezbędny


Leczenie drożdżycy i budowanie odporności. Zawarty w wodorostach jod nasz organizm wykorzystuje do wytwarzania opartych na związkach jodu wolnych rodników, które unieszkodliwiają drożdże. Obecnie stosuje się gotowe leki przeciwgrzybicze, jednak przed ich wyprodukowaniem, standardowo stosowanym środkiem w leczeniu drożdżycy był właśnie jod. Pierwiastek ten pomaga utrzymać układ odpornościowy w zdrowiu i zapewnia antyseptyczną ochronę śluzówki w jamie ustnej, żołądku i pochwie. W końcu jest to jedna z najsilniejszych substancji antywirusowych i przeciwbakteryjnych znanych ludzkości (jod był nawet używany doustnie w leczeniu malarii). Większość lekarzy nie wie o wielu różnych zastosowaniach tego ważnego suplementu.

Podczas leczenia choroby nowotworowej. Warto dodać, że wszelkiego rodzaju grzyby, drożdżyca przyczyniają się do powstawania wszelkiego rodzaju guzów i nowotworów. Spożywanie wodorostów w przypadkach nowotworów i innych chorób degeneracyjnych przynosi wiele korzyści.
Jod jest stosowany jako jeden ze środków leczniczych w terapii przeciwnowotworowej Gersona. Pobudza on nie tylko funkcjonowanie tarczycy ale i nasyca komórki tlenem.

Pomoc w regulowaniu wagi ciała. Zaskoczeniem dla wielu osób może być to, że wodorosty pomimo, że mają smak słony, który przy nadwadze jest zabroniony, to jednak dzięki zawartości jodu, minerałów i aminokwasów regulują i przyspieszają metabolizm, mają też właściwości silnie oczyszczające z toksyn i metali ciężkich.

Zaburzenia miesiączkowania. Dieta w tym przypadku powinna być bogata w duże ilości żelaza i jodu, aby pomóc organizmowi uzupełnić zapasy krwi utraconej w trakcie miesiączkowania. Oprócz roślin strączkowych, większości warzyw i pełnoziarnistych zbóż, w diecie powinny znaleźć się mikroalgi jak spirulina, wodorosty, takie jak kelp, dulse, wakame i hijiki, które są doskonałym źródłem zarówno żelaza, jak i jodu.

W zaburzeniach pracy wątroby. Kiedy wątroba jest w zastoju, bardzo często występuje osłabienie tarczycy i niedobór jodu. Z pomocą przyjdą znów wodorosty jak np. kelp. Większość współczesnych ludzi ma poważne zaburzenia pracy wątroby, więc zastosowanie jodu w postaci wodorostów jest jak najbardziej wskazane. W medycynie chińskiej zamiast syntetycznych preparatów uzupełniających jod, stosuje się kelp i inne wodorosty (naturalne źródła jodu i innych pierwiastków).

W leczeniu chorób tarczycy. Gdy poziom jodu jest idealny, metabolizm i czynności tarczycy same się często normalizują. Wiele kobiet nie wie, że ma problemy z tarczycą z powodu niedoboru jodu. Więcej o chorobach tarczycy pisałam w e-booku dostępnym tutaj.

Jeśli jesteś w trakcie leczenia tarczycy, przyjmowanie większych ilości jodu często zmniejsza zapotrzebowanie na leki tarczycowe. Warto skonsultować z lekarzem zwiększanie dawki jodu w codziennej diecie. Jeśli tarczyca jest w normie 6–12,5 mg jest optymalną dawką.Czasem niezbędne jest zwiększenie tej dawki.

Usuwanie toksycznych chemikaliów z organizmu - fluorek, bromek, ołów, glin, rtęć, toksyny. Dlatego też wodorosty są kluczowe w oczyszczaniu organizmu, budowaniu dzięki temu odporności. Jod chroni przed nieprawidłowym rozwojem bakterii w żołądku. Błona śluzowa żołądka, gruczoły ślinowe, mleczne gruczoły sutkowe potrafią koncentrować jod niemal w takim samym stopniu jak tarczyca.
Spożywanie jodu powinno iść w parze z kompletnym programem żywieniowym, który zawiera odpowiednie ilości selenu, magnezu i kwasów tłuszczowych Omega-3. Polecam e- book o odporności dostępny tutaj.

Niedobór jodu może być przyczyną raka piersi. Komórki przewodowe piersi, które najszybciej mogą stać się nowotworowe, są wyposażone w pompę jodową, co wskazuje, że mają zdolność aktywnej absorpcji jodu. Podobnie jak wole, włókniako - torbielowate choroby piersi oraz nowotwory piersi, mogą być zaburzeniami z powodu właśnie niedoboru jodu. Dotyczy to również mięśniaków macicy.
Istnieje wiele badań naukowych potwierdzających, że osoby przyjmujące jod w dawkach 6- 90 mg/dzień czują się zdrowsi i mają większe poczucie dobrostanu. Już 6 mg jodu eliminuje bóle piersi.
Jod zmniejsza zdolność estrogenu do wiązania się z receptorami estrogenowymi w piersi. Odgrywa on istotną rolę w zapobieganiu i leczeniu choroby włóknisto-torbielowatej piersi i raka piersi.




 

Jod - najlepsze jego źródła


Wodorosty są najlepszym źródłem. Można zażywać 3 g kelpu dziennie w postaci tabletek (4- 6 tabletek dziennie), najlepiej podczas jednego posiłku lub dodawać różne wodorosty już podczas przygotowywania potraw. Norweski kelp (morszczyn pęcherzykowaty) jest szczególnie cenny, ale inne wodorosty także są wartościowe.
Wodorosty są bogatym źródłem nie tylko jodu, ale też wapnia, witamin, aminokwasów, żelaza. Czyni to je pewnego rodzaju superfood. Dla przykładu hijiki, arame i wakame zawierają ponad 10 razy więcej wapnia niż mleko. Kelp, kombu i arame zawierają 100-500 razy więcej jodu niż skorupiaki. Wodorosty to też bogate źródło fluoru wzmacniającego zęby, kości. Podczas gotowania niestety fluor zostaje utracony, więc najlepiej jeść wodorosty suszone po namoczeniu.
Więcej o glonach, ich rodzajach, właściwościach leczniczych pisałam tutaj. Do najbardziej popularnych należą: dulse, wakame, kelp, arame, hijiki, kombu. Sałatka z glonów wakame to idealna przekąska lub dodatek do dania głównego.

Innym źródłem jodu jest kapusta. Badania pokazują, że niektóre warzywa kapustne (kapusta, brokuły i brukselka) hamują rozwój nowotworu w jelicie grubym. Oprócz jodu to bogate źródło witaminy C, a zewnętrzne liście to duże stężenie witaminy E. Kapusta w formie surowej i kiszonej doskonale oczyszcza i odnawia przewód pokarmowy, poprawia florę jelitową i leczy trudne przypadki zaparć




 

Jod - ostrzeżenia i ważne informacje


Niepożądane skutki działania jodu występują bardzo rzadko, w mniej niż 1 procent. Mogą to być alergie, obrzęk ślinianek i tarczycy, jodyzm. Jod usuwa toksyny, między innymi bromek z organizmu. Jodyzm, nieprzyjemny mosiężny posmak, katar, zmiany skórne przypominające trądzik, są spowodowane przez bromek, który jod wydobywa z tkanek. Te objawy ustępują po zmniejszeniu dawki jodu. Pamiętajmy, że spożywanie jodu powinno być połączone z kompletnym odżywianiem bogatym w selen, magnez, kwasy tłuszczowe Omega-3.

Wodorosty, jak wspomniałam nieco wcześniej, oczyszczają i ochładzają ciało, dlatego mogą być przeciwwskazania w ich spożywaniu przez osoby, u których występują luźne i wodniste stolce, wycieńczenie organizmu, przewlekłe zmęczenie i osłabienie funkcji trawiennych.