Rośliny bogate w chlorofil zasługujące na szczególną uwagę
Trawa pszeniczna i jęczmienna
Z różnych jej postaci dostępnej na rynku polecam tą w formie sproszkowanej. Spożywanie warto
rozpocząć stopniowo, zaczynając od jednej łyżeczki dziennie rozpuszczonej w pół szklanki ciepłej wody
na godzinę około godzinę przed posiłkiem.
Stopniowo tą dawkę można zwiększać, aż dojdzie się do poziomu 2 łyżeczek na szklankę ciepłej wody 3
razy dziennie przed posiłkami. Nie jest ona smaczna, smakuje jak trawa po prostu, ale trzeba się przemóc
i powoli małymi łyczkami wypijać. Trawy są z natury ochładzające, dlatego z jednej strony wskazane dla
osób z objawami gorąca, z drugiej jednak osoby z objawami wychłodzenia (np. z luźnymi stolcami)
powinny ją stosować z ostrożnością.
Na szczególne korzyści ze spożywania traw należy wymienić:
- odtruwanie organizmu, co jest szczególnie ważne w chorobach zwyrodnieniowych stanów zapalnych (artretyzm);
- wsparcie rozwoju korzystnej flory bakteryjnej;
- leczenie drożdżowców typu Candida albicians
Mikroalgi – Spirulina i Chlorella
Te algi stanowią najbogatsze źródło chlorofilu, a ten z kolei jak wiadomo ma silne właściwości
odmładzające i oczyszczające. Bogate są również w białko, beta-karoten, kwasy nukleinowe, które
opóźniają procesy starzenia poprzez wspomaganie odnowy komórek.
Algi te uprawia się w kontrolowanym środowisku, a w sprzedaży znane są w postaci sproszkowanej.
Mają one smak słony i termicznie są wychładzające, przy czym chlorella nieco mniej. Chlorella posiada
też mniej białka niż spirulina, z kolei ma dwa razy więcej kwasu nukleinowego i chlorofilu. Dostępne są
w sklepach zielarskich tabletki ze sproszkowanej spiruliny razem z chlorellą.
Spirulina łagodzi dolegliwości wynikające ze spożycia w nadmiarze białka zwierzęcego. Odpowiednia
będzie dla osób, które cierpią na cukrzycę, nadwagę, nowotwory, hipoglikemię, artretyzm. Najważniejsze
jej lecznicze właściwości to:
- wspomaganie leczenia wątroby uszkodzonej nadmiarem mięsa, alkoholu, używek;
- oczyszczanie naczyń krwionośnych;
- sprzyja rozwojowi właściwej flory bakteryjnej;
- hamuje rozrost drożdżycy
Chlorella - najlepszy efekt uzyskuje się stosując ją w połączeniu ze spiruliną, która ma nieco inny
skład i właściwości, w ten sposób uzupełniają się wzajemnie.
- wzmacnia układ odpornościowy;
- pomaga leczyć zaburzenia wynikające z nadmiaru grzybów i wirusów;
- pomaga w leczeniu cukrzycy, hipoglikemii;
- obniża poziom cholesterolu
To nie tylko bogate źródło chlorofilu, ale też Witaminy C (zawiera jej kilka razy więcej niż owoce
cytrusowe), jest też jednym z najbogatszych źródeł prowitaminy A, wapnia, żelaza, magnezu. Pietruszkę
można zjadać na surowo, ale równie skuteczna będzie w postaci wywaru zrobionego ze świeżej natki.
Dlaczego warto spożywać ją regularnie? Ponieważ:
- zapobiega rozwojowi nowotworów;
- jest moczopędna, dzięki czemu pomaga w różnych dolegliwościach nerek i pęcherza moczowego;
- wysusza nagromadzony śluz, będący często powodem otyłości;
- w smaku jest ostra, a termicznie ogrzewająca dzięki czemu poprawia funkcje trawienne;
- przydatna w leczeniu kamieni nerkowych i w pęcherzyku żółciowym;
- likwiduje nieświeży oddech;
- jest dobrym kosmetykiem na twarz – wywar z pietruszki poprawia krążenie i koloryt skóry
Jej bogactwo minerałów związane jest z długością korzeni jakie zapuszcza w ziemię, by te minerały
czerpać (aż do 30 m). Inna nazwa tej rośliny to al-falfa („ojciec wszystkich pokarmów”), którą nadali
Arabowie. Lucerna zawiera wiele enzymów ułatwiających przyswajanie białek, tłuszczów i
węglowodanów, ale jest też bogatym źródłem białek, karotenu, wapnia, żelaza, magnezu, potasu, fosforu,
krzemu, cynku i oczywiście chlorofilu. Spośród niezliczonych właściwości leczniczych warto zwrócić
szczególnie uwagę na:
- ma właściwości moczopędne więc korzystnie wpływa na układ moczowy;
- oczyszcza organizm – jelita, oraz szkodliwe kwasy z krwi;
- skuteczna w leczeniu wrzodów układu trawiennego;
- wspomaga w procesie odchudzania;
- jest sprawdzonym lekiem na zaburzenia kostne, takie jak artretyzm;
- zalecana w przypadku kamieni żółciowych
Jedną z najlepszych form spożywania lucerny są jej kiełki, jako dodatek do sałatek czy kanapek. Polecam
samodzielne kiełkowanie różnych nasion, nie tylko lucerny. Dostępna jest też w postaci suszu (proszku,
tabletek czy kapsułek). Nadaje się wtedy do robienia leczniczego naparu (1 łyżka nasion lub suszonych
liści zalana 1 litrem wrzątku). Można ją wykorzystywać jako przyprawę do zup.
Na uwagę zasługują również wszystkie inne zielone, bogate w chlorofil i wiele innych cennych
minerałów i witamin warzywa - jarmuż, sałata liściasta czy kapusta włoska.
Na zakończenie słowo o czystej postaci wyekstrahowanego chlorofilu dostępnego w sklepach ze zdrową
żywnością. Najlepszy będzie ten, w składzie którego, obok zielonych warzyw, będzie przede wszystkim
lucerna. Bezwartościowy będzie chlorofil pozyskany w drodze syntezy chemicznej. Rośliny zielone mają
tą przewagę, że oprócz chlorofilu są bogactwem innych minerałów i witamin niezbędnych dla naszego
zdrowia, dlatego spożywając chlorofil w czystej postaci ważne jest aby go łączyć ze spożyciem warzyw
w naturalnej postaci.