Stwardnienie rozsiane – główne przyczyny i sposoby leczenia
Przyczyna numer jeden - stwardnienie rozsiane jest chorobą autoimmunologiczną, w której układ
odpornościowy gospodarza zwalcza komórki własnego organizmu w tkance nerwowej. O tym jak
wzmocnić układ odpornościowy opisałam tutaj
Odbudowa odporności jest to proces rozłożony w czasie, wymagający czasem wielu zmian w nawykach
żywieniowych, w stylu życia, czasem suplementacji przy dużych niedoborach różnych minerałów i
witamin. Na szczególną uwagę zasługuje kolostrum (inaczej siara). Jest to pierwsze mleko produkowane
przez ssaki (dostępne kolostrum najczęściej pochodzi od krów), zaraz po ocieleniu się.
Jest jedną z najpotężniejszych substancji wzmacniających odporność, jakie kiedykolwiek poznano.
Kolostrum krowie, zawiera aż do 40 razy więcej czynników stymulujących odporność w porównaniu do
siary kobiet. Jest skuteczne nie tylko w odbudowie odporności ale w leczeniu takich zaburzeń autoagresji
immunologicznej jak reumatoidalne zapalenie stawów, toczeń, stwardnienie rozsiane, syndrom
przewlekłego zmęczenia i fibromialgia. Jakie ma główne lecznicze właściwości?
- przeciwdziała starzeniu się, działa odmładzająco na skórę, likwiduje tak zwane starcze plamy,
wspiera reakcje ozdrowieńcze w organizmie,
- odbudowuje tkankę mięśniową, zwiększa masę kości,
- regeneruje uszkodzone na skutek operacji czy urazów tkanki ciała (kości, mięśnie, chrząstki,
tkankę nerwową),
- jest skutecznym środkiem przeciwko wirusom i bakteriom,
- wspiera odbudowę flory bakteryjnej jelit,
- leczy przewlekłe biegunki,
Przyczyna numer dwa – przerost drożdżowców (Candida albicians). Kandydoza, a inaczej drożdżyca,
jest to nadmierny rozrost grzyba pleśnicowego z rodzaju drożdżowców. Osoby zmagające się z Candidą
będą miały skłonność do alergii (szczególnie na gluten), będą odczuwały przewlekłe zmęczenie, częste
przeziębienia, wzdęcia i inne problemy trawienne, uczucie ciężkości, otępienie umysłowe, obrzęki w
ciele. O ile pewna ilość tego grzyba jest stanem normalnym i nie powinna wzbudzać niepokoju, to jego
przerost odbije się na układzie odpornościowym. Osoby z osłabioną odpornością mają zawsze
potwierdzony przerost Candidy.
Do przerostu tych grzybów doprowadza głównie niewłaściwa dieta, bogata w węglowodany, nadmiar
zimnych słonych, słodkich i zimnych produktów oraz alkoholu. Do drożdżycy mogą doprowadzić
również antybiotyki, nie tylko te stosowane bezpośrednio w związku z jakąś chorobą, ale również te
znajdujące się w mięsie i jajach pochodzących z przemysłowych hodowli. W przypadku przerostu
Candidy warto uważać z nadmiarem produktów fermentowanych np. miso, sos sojowy, wzmagają one
rozrost tego grzyba.
Skuteczny w leczeniu jest chlorofil, zarówno czysty, wyekstrahowany, czy też ten zawarty w zielonych
roślinach, glonach, trawach zbożowych. Więcej o chlorofilu pisałam tutaj.
W walce z przerostem Candidy pomogą też wszelkiego rodzaju produkty i zioła o smaku gorzkim.
Wyprowadzą one wilgoć z organizmu, pomogą w leczeniu stanów zapalnych, oczyszczą naczynia
krwionośne ze złogów cholesterolu i tłuszczu, zmniejsza ciśnienie krwi, pomogą w walce z otyłością,
zlikwidują pasożyty, wypryski skórne, guzy i torbiele. Gorzki smak posiadają takie produkty jak: bazylia,
cykoria, herbata, kawa, pietruszka, mniszek lekarski (korzeń lub liście), łopian (korzeń lub liście),
rumianek, chmiel, kozłek lekarski, sałata rzymska, żyto, krwawnik.
Drożdżyca może dotyczyć nie tylko przewodu pokarmowego, może się przenieść na wiele układów i w
przypadku braku leczenia może stanowić zagrożenie dla życia. Powstałe w wyniku kandydozy układowej
toksyczne produkty uboczne zmuszają układ odpornościowy do produkcji przeciwciał. Może to
wyczerpać układ odpornościowy, aż do całkowitego załamania się, co stanowi otwarte wrota dla wirusów
i innych szkodliwych substancji, powodujących w konsekwencji wiele chorób autoimmunologicznych jak
stwardnienie rozsiane, toczeń, nowotwory.
Przyczyna numer trzy - niedobór kwasów tłuszczowych, szczególnie kwasu linolowego i gamma -
linolenowego. Niedobór ten może być skutkiem stanów zapalnych, wywołanych przez wolne rodniki lub
z powodu prostaglandyn wytwarzanych z kwasów tłuszczowych pochodzenia zwierzęcego. Stan zapalny
uszkadza osłonki mielinowe okalające nerwy, co może w końcu doprowadzić do uszkodzenia tkanki
nerwowej. Z jednej strony to właśnie brak wielonienasyconych kwasów tłuszczowych może
predysponować do zachorowania na stwardnienie rozsiane, a z drugiej strony występowanie choroby
może uszczuplać zapasy tych kwasów. Warto więc włączyć do codziennej diety olej lniany oraz olej z
kiełków pszenicy, koniecznie nierafinowane, świeżo tłoczone i przechowywane z dala od światła i w
chłodnym pomieszczeniu. Źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych są również takie produkty
jak: mleko sojowe, kalafior, kapusta, tofu, nasiona i orzechy, olej z wiesiołka, spirulina.
Przyczyna numer cztery - niedobór lecytyny. Lecytyna stanowi element budujący tkanki mózgu i
otoczki mielinowe układu nerwowego. Bogatym źródłem lecytyny są takie produkty jak: tofu, tempeh,
kiełki sojowe i mleko sojowe, kapusta, kalafior, jajka. Jej lecznicze właściwości to głównie pobudzenie
układu nerwowego, wspomaga pamięć i koncentrację, obniża poziom cholesterolu, opóźnia procesy
starzenia się, wspomaga też detoksykację i regenerację wątroby, szczególnie obciążonej lekami czy
alkoholem.
Przyczyna numer pięć - nadmiar wilgoci. Wilgoć jest podłożem dla wielu przewlekłych chorób, takich
jak: stwardnienie rozsiane, syndrom przewlekłego zmęczenia, choroby nowotworowe, reumatoidalne
zapalenie stawów i inne choroby zwyrodnieniowe.
Nie bez powodu wcześniej wymieniłam przerost drożdżowców w układzie pokarmowym, gdyż one
właśnie sygnalizują już na początku o nadmiernej wilgoci w organizmie. Wprowadzenie odpowiedniej
diety (wyeliminowanie produktów śluzotwórczych) i wdrożenie pełnowartościowego pożywienia,
składającego się głównie z warzyw i kasz, jest ważnym krokiem do odzyskania dobrego zdrowia.
Podobnie jak przy Candida, zbyt wiele surowego, zimnego i słodkiego pożywienia przyczynia się do
powstawania wilgoci. W walce z jej nadmiarem bezwzględnie należy ograniczyć słodkie pokarmy,
słodziki, owoce, mięso, nabiał, jaja, ale też oleiste produkty jak orzechy i masło. Do powstania nadmiaru
wilgoci może przyczynić się też zbyt różnorodna dieta, składająca się z wielu składników w jednym
posiłku, produkty wysoko przetworzone, traktowane środkami chemicznymi, przejadanie się i jedzenie
zbyt późno.
Medycyna chińska lody uważa za szczególnie niebezpieczne, gdyż po pierwsze są zimne, po drugie
słodkie i bardzo często zawierają różne chemiczne dodatki. Regularne spożywanie lodów może
powodować powstawanie guzów i torbieli, szczególnie w obrębie brzucha.
Wilgoć powstałą na skutek nieprawidłowej diety, potęguje dodatkowo wilgoć pochodząca z zewnątrz.
Czym możemy osuszyć wilgoć? Najlepsze produkty to: surowy miód (pomimo, że jest słodki) i
oczywiście nie w nadmiarze, amarantus, fasolka adzuki, sałata, seler, lucerna, por, dynia, kalarepa, rzepa,
biały pieprz, kukurydza. Z ziół najlepszy będzie chaparral, rumian szlachetny, pau d'arco. Skuteczne będą
też mikroalgi, szczególnie sinica. Z nabiału jedynie mleko kozie nie przyczynia się do powstawania
nadmiaru wilgoci w organizmie.