Nowotwory – naturalne metody – dieta
Warzywa i inne rośliny
Idealnie byłoby gdyby warzywa stanowiły w połączeniu z kaszami czy zbożami około 70% naszej diety.
Często jednak tak się nie dzieje,w diecie dominuje wspomniane mięso, nabiał, cukier i tłuszcze. Dieta
roślinna jest niezmiernie ważna w leczeniu nowotworów, zawierają one niewiele tłuszczu i białka, ale za
to obfitują w cenne minerały, witaminy i inne wartościowe składniki pokarmowe. Na jakie warzywa
warto zwrócić szczególną uwagę?
Bogate w chlorofil i beta-karoten
Do najbardziej popularnych należy trawa pszeniczna i jęczmienna oraz mikroalgi (spirulina, chlorella i
sinica), warzywa kapustne (kapusta włoska, kalafior, brokuł, brukselka, rzepa) oraz marchew. Są one
bogate w związki o właściwościach przeciwnowotworowych i przeciw utleniających, substancji
chroniących szczególnie przed rakiem piersi i jelita grubego. Posiadają właściwości antybiotyczne i
przeciwwirusowe, wspierają funkcje wątroby usuwając jej zastój.
Marchew, bogata w beta-karoten według medycyny chińskiej potrafi usuwać nagromadzenia w postaci
guzów, niszczy pasożyty i niezdrowe szczepy bakterii jelitowych. Marchew alkalizuje środowisko
wewnętrzne, co sprawia, że jest pomocna przy takich schorzeniach jak trądzik i reumatyzm. Leczy
również takie schorzenia jak kurza ślepota czy bóle uszu. Inne rośliny będące bogactwem beta-karotenu
to dynia, kabaczek, pietruszka, rukiew wodna oraz trawa pszeniczna i jęczmienna.
O leczniczych właściwościach chlorofilu pisałam w innym artykule, polecam zajrzeć tutaj
Chlorofil nasyca tkanki tlenem, odtruwa, wspiera rozwój korzystnej flory bakteryjnej, chroni przed
wieloma chorobami degeneracyjnymi związanymi z obecnością wolnych rodników.
Trawy zbożowe są wyjątkowo pomocne w leczeniu rozrostu drożdżowców typu Candida albicans, w
zwyrodnieniowych stanach zapalnych, np. artretyzmie.
Zielone pokarmy pomagają płucom pozbyć się toksycznych oparów (pyłu węglowego czy tytoniowego),
powstrzymują rozwój wirusów.
Na szczególną uwagę z tej grupy roślin zasługuje również rukiew wodna, należąca do rzędu
kapustowców, którą można dodawać do soków warzywnych lub sałatek. Stanowi bogate źródło witaminy
A, chlorofilu, siarki i wapnia. Oprócz tego, że pomaga zmniejszyć rozrost tkanki nowotworowej, to ma
takie dodatkowe lecznicze właściwości jak:
- oczyszczanie krwi,
- leczenie żółtaczki,
- poprawa widzenia o zmroku,
- pobudzanie wytwarzania żółci,
- leczy gazy jelitowe,
- usuwa śluz zalegający w płucach
Buraki
Najlepsze w postaci soków lub plastrów marynowanych w occie jabłkowym, ale również boćwina ma
podobne właściwości lecznicze jak korzeń. Buraki oczyszczają wątrobę i krew, nawilżają i powlekają
jelita (dlatego zalecane są przy zaparciach), działają przeciw nowotworowo, wzmacniają serce i działają
uspokajająco (szczególnie korzeń). W przypadku soku pamiętajmy o ważnej zasadzie, aby burak był
dodatkiem do soku z marchwi i mieszany w proporcji 1:3 (na jedną porcję soku z buraka, trzy porcje soku
z marchwi).
Cebulowe (cebula, czosnek, szczypiorek, por)
Z jednej strony mają bardzo ostry smak, dlatego nie można ich stosować w nadmiarze, gdyż mogą
uszkodzić żołądek i wątrobę, z drugiej mają liczne właściwości lecznicze warto więc je dawkować w
małych ilościach, ale codziennie, jako lekarstwo. Te przeciwnowotworowe właściwości związane są z
występowaniem w tych warzywach siarki i kwercetyny – przeciwnowotworowego bioflawonoidu.
Czosnek zawiera wiele składników przeciwwirusowych, przeciwbakteryjnych i przeciwgrzybiczych,
dlatego jest szczególnie zalecany przy nowotworach, którym towarzyszy rozrost drożdżowców. Wiele
badań pokazuje, że czosnek potrafi bezpośrednio wpływać na istniejące komórki nowotworowe,
prowokując ich obumieranie. Substancje czynne czosnku lepiej się uwalniają podczas rozgryzania i w
obecności oleju, więc warto codziennie dodawać go (cebulę również) do surówek, dań sporządzanych w
woku i do zup. Zjadanie jednej cebuli dziennie nie będzie nadmiernym spożyciem, a może uchronić przed
rozrostem komórek nowotworowych (szczególnie przełyku, żołądka, okrężnicy). Czosnek i cebula
uważane są podobnie jak warzywa kapustne jako pierwsza linia obrony przed nowotworami.
Skiełkowane nasiona
Wspierają wątrobę, są zalecane szczególnie na wiosnę, kiedy wątroba potrzebuje rozproszenia zastoju po
jesieni i zimie i bardziej ciężkim jedzeniu. Kiełki szczególnie są zalecane dla osób nadmiarowych
(krzepkich, o silnej budowie ciała i silnej osobowości, z grubym nalotem na języku i donośnym głosie).
Natomiast osoby wątłe, wyziębione i z awersją do zimna, powinny kiełki dodawać do gotowanych
potraw, na parze lub krótko podsmażyć. W taki sposób są wykorzystywane w kuchni azjatyckiej. Bardzo
dobre będą kiełki z fasolki mung, lucerny, fasolki adzuki, kiełki zbóż i słonecznika.
Owoce
Mają działanie oczyszczające i ten ich aspekt jest wskazany w leczeniu chorób nowotworowych osób, u
których występują objawy nadmiaru, przegrzania z zaparciami o silnej konstytucji. Z drugiej strony warto
pamiętać, że owoce mogą osłabić funkcje trawienne i przyczynić się do rozwoju drożdżycy. Jeśli
natomiast osoba zmagająca się z nowotworem jest osłabiona, wątła z luźnymi stolcami, to powinna
ograniczyć spożywanie owoców lub nawet z nich całkowicie zrezygnować. Do takich owoców należą
szczególnie te, które powodują nadmiar wilgoci, śluzu – melony, ananasy, owoce cytrusowe, gruszki,
brzoskwinie, awokado, kokos, owoce suszone (z wyjątkiem fig).
Na uwagę zasługują jednak czerwone owoce (truskawki, maliny, jagody, jeżyny i żurawina). Mają one
silne właściwości detoksykacyjne, zmniejszają uszkodzenia spowodowane przez wolne rodniki, są
silnymi antyoksydantami.
Zboża i przyprawy
Zboża cenne są ze względu na dużą zawartość błonnika, ale i właściwości przeciwnowotworowe i
przeciwutleniające. Wspomniany już Dr Gerson, ale również słynny zielarz Jethro Kloss, zalecali
pacjentom nowotworowym spożywanie szczególnie owsa. Wiele klinik owsiankę podaje pacjentom na
śniadanie. Owies z punktu widzenia medycyny chińskiej uspokaja, wzmacnia i reguluje energię Qi,
oczyszcza złogi z naczyń krwionośnych czy złogi śluzowe w innych częściach ciała. Pospolita owsianka
odbudowuje błony śluzowe i usuwa stany zapalne i podrażnienia przewodu pokarmowego. Innym wartym
stosowania zbożem jest żyto, które ze względu na gorzki smak osusza zalegającą wilgoć. Dobry chleb
żytni na naturalnym zakwasie będzie bardzo dobrym wyborem. Zakazany natomiast jest chleb na
drożdżach.
Z najbardziej cennych przypraw, znanych od wieków ze swoich przeciwnowotworowych właściwości są
kurkuma i imbir. Czynna substancja zawarta w kurkumie (kurkumina) ma właściwości
przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze, jest silnym antyoksydantem i środkiem
przeciwzapalnym. Wiele badań naukowych dowodzi, że kurkumina prowadzi do obumierania komórek
nowotworowych, hamuje ich namnażanie i spowalnia progresję chorób nowotworowych. Należy
pamiętać, że jest trudno przyswajalna, dlatego trzeba ją spożywać z odrobiną oliwy z oliwek i niewielką
ilością pieprzu. Imbir jest ostrą przyprawą, dlatego powinny go unikać w nadmiarze osoby z oznakami
gorąca.
Jednak inne zioła, które pomogą nie tylko osuszyć wilgoć, ale też poruszyć zastój wątroby i pobudzić jej
energię są równie cenne. Warto je wykorzystywać w kuchni przygotowując posiłki. Godne polecenia są :
kolendra, koper, majeranek, tymianek, rozmaryn, liść laurowy, gałka muszkatołowa czy ziele angielskie.
Należy unikać natomiast nadmiaru pikantnych przypraw, które mogą pobudzić rozprzestrzenianie się
nowotworu.
Zdrowe tłuszcze
W leczeniu nowotworów najbardziej ceniony jest olej lniany, bogate źródło kwasów omega 3 i lignin
roślinnych, substancji o właściwościach przeciwnowotworowych, przeciw-utleniających i przeciw-
estrogenowych. Jest skuteczny szczególnie w leczeniu raka piersi i jelita grubego. Przytaczany już
Gerson, ale i słynna dr Budwig stosowali olej lniany w leczeniu pacjentów nowotworowych. Zauważali
oni, że u pacjentów guzy znikały o wiele szybciej i jednocześnie odbudowywała się szybko odporność
organizmu. Doktor Gerson zauważył, że kwasy omega 3 zawarte w siemieniu lnianym działają równie
dobrze i skutecznie jak te pochodzące z ryb. Kwasy omega 3 wspierają nie tylko leczenie nowotworów,
ale wiele współczesnych chorób zwyrodnieniowych, astmy, depresji, nadciśnienia i chorób serca, chorób
nerek, przerostu prostaty i wiele, wiele innych.
Olej lniany i siemię należy używać nie tylko w przypadku leczenia nowotworów, ale również
profilaktycznie w budowaniu i ochronie układu odpornościowego.
Kolejnym godnym zaufania i uwagi olejem jest oliwa z oliwek. Zresztą dieta krajów śródziemnomorskich
uważana jest za jedną z najzdrowszych, właśnie między innymi dzięki oliwie.
Trzecim najważniejszym źródłem dobrych tłuszczów jest masło klarowane. Dr medycyny Rudolph
Ballentine zbadał, że kwas masłowy zawarty w maśle klarowanym posiada właściwości przeciwwirusowe
i przeciwnowotworowe i jest skuteczny w leczeniu choroby Alzheimera.
Dobre tłuszcze znajdują się również w migdałach i są to chyba jedyne orzechy zalecane podczas kuracji
leczenia nowotworów (tylko kilka sztuk dziennie). Wszelkie inne są zakazane, szczególnie orzechy
ziemne.